NP č.408 > Pošli to dálCo se neobnosíAndrea Novotná

Na plakátu je fotka zašlých kecek. U ní nápis „vzdělání se neobnosí – dejte letos o vánocích přednost trvalým hodnotám“. A připojené logo: Metropolitní univerzita Praha.

 

Soukromé vysoké školy nemají v Česku nejlepší pověst. Každoročně si tisíce studentů kladou otázku, proč získávat stejné či horší vzdělání za drahé školné, když je mohou mít na veřejných vysokých školách zadarmo. Kdo může, jde obvykle raději na státní. Právě to byl také jeden z tlaků, který stál za snahou zavést školné na veřejných vysokých školách. V uplynulém roce neuspěl. Uvidíme, co přinese letošek.

Metropolitní univerzita Praha má ovšem jeden primát i mezi soukromými školami. Její ředitelka Anna Benešová byla totiž pravomocně odsouzena za korupci – a před vězením ji zachránil osobně prezident Václav Klaus jednou ze svých nejspornějších milostí.

Těžko říct, jaké přednosti a „trvalé hodnoty“ nabízí vlastně škola, jejíž manažerka uplácí. Alespoň za předpokladu, že se na škole neučí kurz korupce pro začátečníky, středně pokročilé a opravdové odborníky, kteří se vyhnou trestu i v případě usvědčení a rozsudku. Ani tu botu na plakátu by měnit nemuseli, slogan by mohl znít třeba „Naučíme vás v tom chodit“. Tahle dovednost totiž aspoň zatím v Česku představuje opravdu „trvalou hodnotu“. A opravdu se neobnosí.

 


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Na okraji zájmu, v centru dění? / Andrej Bakšiš, Andrea Novotná > NP č.398 > Téma čísla Bude tomu dvacet let od summitu v Riu a jeho závazků k trvalé udržitelnosti. Můžeme zavzpomínat, nebo se zeptat: Ukázala se pozornost k životnímu prostředí jako trvale udržitelná?   číst dále Otázky nad „otcem vlasti“ / Andrea Novotná > NP č.458 > Pošli to dál Kulaté výročí narození Karla IV. je sice až za rok, jedná se ale o událost natolik významnou, že se její oslavy připravují s dvouletým předstihem. Politici, arcibiskup, rektor, ředitelé veřejnoprávních médií – zkrátka honorace na nejvyšší úrovni sedí už rok v „Národní komisi“, která má oslavy koordinovat. Aby také ne – bude se přece slavit „otec vlasti“ a „největší Čech“, kterým se středověký panovník stal před časem v televizní anketě poté, co byly jako neplatné vyřazeny hlasy pro Járu da Cimrmana. číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále