NP č.404 > Pošli to dálBereme vaši práci - 12 hodin denněZulfiya Hudayberganova

Vyšel zase nový „zákon pro cizince“. Jmenuje se: pracovní povolení migrantům nevydávat.

 

Ministerstvo práce v aktuálním metodickém pokynu tvrdí, že je na trhu práce mnoho místních nekvalifikovaných pracovníků a že je třeba v prvé řadě zaměstnat je. Co za touto politikou vidím já? Je to podle mě snaha vyčistit tuto zemi od tzv. cizinců z třetích zemí, těch z „Východu“, těch, co dělají špinavou a nekvalifikovanou práci. Vnímám to jako diskriminaci. Ke křehké hranici mezi migranty a českými občany se dá přistupovat civilizovaněji.

Často slyším komentáře od podnikatelů. Také nejsou spokojeni s tímto zpřísněním. Není se co divit, vždyť malé firmy se opírají o levnou pracovní sílu. Ne proto, že by jim bylo líto migrantů, kteří se musí vrátit domů do chudoby, ale proto, že českým občanům musí zaplatit mnohem víc. Pokud by na stavbách pracovali jen místní obyvatelé, budovy by nemohly růst jako houby po dešti. Jen cizinci mohou a musí pracovat dvanáct hodin denně. „Berou naši práci“, „jedí náš chléb“ – slyší cizinci od místních obyvatel. Ale představte si, že neexistuje žádná migrace. Kdo by tu všechnu práci udělal?

 


autor / Zulfiya Hudayberganova VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Všechno je to imaginární / Zuzana Brodilová, Tomáš Havlín > NP č.404 > Rozhovor Lenka a Tereza střídají umělecké pseudonymy jako ponožky. Jednou jsou MC Hydra a MC Hyena, podruhé MC Hogofogo a MC Pupupidu a občas se objeví i s třetí MC, Bárou. Společně ale vystupují jako Fakné a v Česku představují výjimečný úkaz.   číst dále Rutinní záležitost / Filip Malý > NP č.404 > Pošli to dál Dívá-li se člověk do minulosti, je v pokušení uvěřit, že dějiny jsou záležitostí několika významných lidí, kteří přímo „řídí“ naše osudy. My ostatní, anonymní jednotlivci, jsme jen pasivními diváky nebo pěšáky v šachové partii, kterými se táhne dopředu.   číst dále Přednádraží, zanádraží, nikdo nesmí stát / Petr Pospíšil > NP č.404 > Pošli to dál Mnoho tiskařské černi se v okurkové sezóně prolilo o snaze radničních pánů z ostravského centra vyhnat Romy z Přednádraží. Jedná se o oblast starých domků, v níž město nejprve dlouhá léta kašlalo na stav kanalizace, aby pak její havarijní stav posloužil k nátlaku na okamžité vystěhování řádně platících nájemníků do předražených a přeplněných ubytoven.   číst dále Saturninovský syndrom / Jan Stern > NP č.404 > Fejeton Možná víte, že klasik rozdělil lidi na tři druhy. To podle toho, jak se zachovají, když před nimi v kavárně postaví mísu velkých, marmeládou nacucaných koblih.   číst dále