NP č.402 > Pošli to dálJde o lásku, vy volové!Rad Bandit

Ten nápis to řekl srozumitelně. Nejde o prachy, prestiž ani politiku, jde o základní potřebu a právo.

 

S ním se pak zachází dle pravidla jiný kraj – jiný mrav. V Londýně si například lidského práva na lásku a s ním spojených průvodů hrdosti velmi cení. Kdo by vám jinak zadarmo protančil Londýnem s duhovou vlaječkou Tesco? Tesco bere lidská práva tak vážně, že se snad dočkáme nějaké Tesco Pride. V irském Dublinu je to podobné. Zakážou vám rozdávat letáky na alternativní a nekomerční Pride, po které mnoho účastníků léta volá. Mohlo by to rozzlobit sponzory. A abyste se moc nerozšoupli, seberou vám vodu. Koupí té jejich – čtyřeurové – prý podpoříte dobrou věc.

Dobré věci se dějí i jinde. Například v Maďarsku si užijete pocit vzácného druhu, neboť gay lidi tady od ostatní populace oddělují těžkooděnci i ocelové hrazení. Klecová metoda je vůbec populární, je totiž poměrně bezpečná. Daný stát či město prohlásí, že sexuálním menšinám umožní právo na sebevyjádření, homofobové a ti ostatní jsou pak zhlédnutí onoho svobodného vyjádření ušetřeni. Má to však i své výhody. Není tu reklama. Někde na půl cesty mezi Londýnem a Budapeští pak leží Praha a její Prague Pride. Není nedotčená, ale taky ne prodaná – je jiná. Duhové vlajky, rukou psané bannery, pocity solidarity a opravdový radost nabídly útočiště těm, kdo před jednou ukradenými a jindy uvězněnými pochody hrdosti prchají někdy na východ, jindy na západ.

 


autor / Rad Bandit VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Budete konat zázraky / Ondřej Slačálek > NP č.402 > Rozhovor Křesťanský literární historik se už podruhé účastnil průvodu gayů a leseb Prague Pride. Ve své nové knize Křesťanství a homosexualita argumentuje, proč by překonání homofobie mohlo být pro křesťany obohacením.   číst dále Prázdniny v rizikové oblasti / Anna Hausnerová > NP č.402 > Pošli to dál Do ostravského Přednádraží za místními Romy jsem přijela už podruhé. O jejich situaci jsem se dozvěděla z médií a spolu s dalšími lidmi jsme se shodli, že jejich vůle vzdorovat nespravedlivému zacházení úřadů i nepřátelství většinové společnosti stojí za podporu.   číst dále Ze dne na den v ilegatiltě / Zuzana Brodilová, Tomáš Malík > NP č.402 > Rozhovor S Kumarem Vishwanathanem jsme se setkali v ostravském Přednádraží. V posledních týdnech tam zůstává s Romy, kteří se navzdory rozhodnutí úřadů odmítli vystěhovat. Mluvili jsme s ním nejen o tamní situaci, ale i o vydělávání na chudobě, romském obrození a novodobém kočovnictví z donucení.   číst dále Befelemepeseveze / Jan Stern > NP č.402 > Fejeton Občas o sobě s oblibou říkám, že jsem pamětníkem. Popravdě je to poněkud nadnesené tvrzení. Ne že bych neměl již dostatečně najeto, kontinuální rozpad všech možných tělesných orgánů a funkcí dokonce naznačuje, že je nejen najeto, ale i ojeto, ovšem abych o sobě mohl mluvit jako o pamětníkovi, musel bych být na tom trochu lépe s pamětí.   číst dále