NP č.396 > Pošli to dálExekuce v galeriiFilip Malý

Český statistický úřad nedávno zveřejnil údaje, podle nichž se už takřka desetina Čechů nachází pod hranicí chudoby. A s chudobou často souvisejí dluhy, jejichž konečnou stanicí je exekuce – jen v posledním roce jich bylo vyhlášeno neuvěřitelných 930 000.

 

Právě praktiky exekutorů přitom vyvolávají v poslední době značnou pozornost – cech živý ze zabavování cizího majetku čelí řadě podezření z manipulací a nemravného obohacování. Na druhé straně jsou pak tisíce lidských tragédií způsobených dluhem.

Není proto divu, že exekuce inspirují i umění. Pražská galerie Divus vyhlásila výzvu, v níž žádá lidi, kteří přišli s exekutory do styku, aby přinesli do galerie své materiály související právě s dluhy, exekucemi, úvěrovými společnostmi atd. První etapa, jež by se dala nazvat sběrná, začne 11. května a za doprovodu dalších akcí (představení bezdomoveckého divadla Divadno, promítání filmů se sociální tématikou atd.) potrvá čtyři týdny. V říjnu pak chce galerie to nejlepší ze sesbíraného materiálu vystavit a zpřístupnit veřejnosti. Pokud lidé výzvu galerie jen trochu vyslyší, určitě se bude na co dívat.

 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA