NP č.395 > Pošli to dálJasný vzkazZuzana Brodilová

Nový Bydžov, Krupka, Brno, Varnsdorf, Šluknov, Rumburk, Vimperk, Rotava, Jihlava, Most... Různá města, různá místa republiky. Jednu zkušenost však mají společnou. V posledních měsících se v nich konaly protiromsky zaměřené veřejné akce.

 

Nenávistné pochody Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) skrze romská ghetta se během posledního roku staly běžnou součástí místní reality. Jejich průběh bývá podobný. Příznivci této strany, z nichž mnozí patří mezi aktivní neonacisty, projdou s větší či menší podporou zdejších lokalitou, kterou obývají převážně Romové. Skanduje se „Cikáni do práce“, „Čechy Čechům“ či „Stop černému rasismu“. Občas i „Cikáni do plynu“. Našlo-li se dosud v některých městech dost odvážných Romů, kteří se pokusili rasistickému pochodu postavit, policie je s odkazem na práva pochodujících „odklízela“ z trasy. Buď pomocí rozbušek, těžkooděnců a obušků (v Novém Bydžově a Krupce) nebo taktikou uzavření jejich občanského protestu mimo trasu pochodu (Jihlava či Varnsdorf).

Na mosteckém sídlišti Chánov, kde protiromský protest proběhl naposled, se ale ustálený scénář změnil. Uniformovaná policie zmizela, na místě zůstali jen členové antifikonfliktního týmu. A především zhruba tř i stovky místních Romů, kteří se po dohodě s policií sami zorganizovali a utvořili procházejícímu průvodu jakousi uličku hanby. Její hlasová kulisa spolu s přítomným sound systémem pohltila nenávistná hesla a spolu s nimi zmizela i atmosféra triumfálního příchodu spořádaných – slušných, kterým policie klestí cestu.

Policie se ve svém postupu nechala údajně inspirovat nedalekými Drážďanami, jejichž ulice při pravidelném srazu neonacistů zaplaví na znamení nesouhlasu desetitisíce místních. Možná. Možná je jen tahle varianta levnější a v pro policii rizikové lokalitě bezpečnější. Každopádně nejen v Drážďanech je přítomnost místních daleko jasnějším vzkazem než stovky policistů a prázdné ulice. Škoda jen, že se tento způsob reakce zatím nestal inspirací i pro místní obyvatele bez předsudků. Mezi dvěma sty Romy z Mostu i odjinud se v den protiromského pochodu pohybovaly jen asi tři desítky solidarizujících bílých.

 


autor / Zuzana Brodilová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Zaplatíme všichni / Andrea Novotná, Zuzana Brodilová > NP č.397 > Téma čísla Lítost a soucit, které vyvolává chudba, se snadno mění v odstup, strach či nenávist – zejména pokud si nejsme jisti vlastní pozicí. Je-li cílem většiny se od chudých co nejvíce odtáhnout, výzvy k empatii selhávají. Tehdy se nabízí úvaha o nákladech...   číst dále Před zraky Evropy / Tomáš Havlín, Zuzana Brodilová > NP č.364 > Téma čísla „Pět set milionů párů očí se nyní upírá kam?“ hecuje Martina Adamcová publikum v plaveckém areálu Polanka, a to jí sborově odpovídá: „Do Třebíče!“ Píše se rok 1992, Hry bez hranic právě začínají a ještě nikdo neví, že ten rok za sebou třebíčští sportovci nechají nejen Prahu, ale rovnou celou Evropu.   číst dále Vánoce po hambursku / Tomáš Havlín, Zuzana Brodilová > NP č.430 > Reportáž Závěr roku v druhém největším městě Německa nepřinesl jen vánoční trhy  obligátní ohňostroje. Okořenily jej demonstrace imigrantů ze skupiny Lampedusa i boj za záchranu squatu Rote Flora. číst dále My jsme tady / Ondřej Slačálek, Zuzana Brodilová > NP č.436 > Rozhovor Petr Uhl nikdy nepatřil k miláčkům davu, svými postoji se naopak často řadil na okraj. V minulém režimu ho stály devět let vězení, dnes je ironizován jako zpozdilý levičák. Jak se dívá na disidentská léta a polistopadové problémy? číst dále