NP č.390 > Pošli to dálHala mezi námiTomáš Havlín

Nejen pražské radní zřejmě překvapil jablonecký podnikatel Dalibor Dědek, když koncem loňského roku věnoval městu nafukovací halu, v níž by lidé bez domova mohli najít útočiště před zimou. Už méně překvapivé je, že hala dosud „levituje“ nad Prahou a ne a ne dosednout na to „vhodné“ místo.

 

Podnikatel s bezpečnostními technologiemi, který si všiml bezdomovce cestou do Národního divadla, získal pocit, že by jeho firma mohla udělat také něco pro prevenci kriminality – a daroval městu halu za 1,6 milionu korun. Není jisté, jak by vypadal vnitřní řád haly: poněvadž by ji provozovalo město, zřejmě by nebyl bezbariérový a stejně jako loď Hermes by podmiňoval vstup nejen testem na alkohol, ale i zaplacením jistého finančního obnosu. Přesto by nám – upřímně řečeno – vytrhla taková hala trn z paty. Není žádným tajemstvím, že lidí na pražských ulicích žije rok od roku stále více a Praha dokáže poskytnout aspoň provizorní přístřeší v zimních měsících jen zlomku z nich... Nafukovací hala, upevněná k zemi zřejmě nějakými kolíky, však zdaleka nemá razanci takové Blanky, aby se podobně vehementně potvrdila v prostoru. A tak se z ní stává horký brambor. „Vzhledem k tomu, že tato lokalita není k umístění takového zařízení vhodná, nesouhlasíme s umístěním,“ sdělil lakonicky starosta Prahy 8 Jiří Janků a vyloučil tak možnost, že by se hala nacházela v prostředí Rohanského ostrova. Pozemky patří městu, ale to nechce jít na sílu, a tak raději sklopí zrak a bude „hledat dál“ – přestože ví, že z dalších městských částí dostane zřejmě stejnou odpověď.

Začátkem ledna jsme mohli zachytit zprávu, že přes relativně mírnou zimu zahynul letos v Praze na ulici již čtvrtý člověk. Jak pravděpodobný je scénář, že nafukovací hala bude zjara stále ve skladě a zároveň budou všichni z obliga?

 


Tomáš Havlín autor / Tomáš Havlín VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Jdeme si pod nos? / Margita Mucki > NP č.390 > Referát „Ha, ty máš novou aviváž!“ vykřikla jsem, zmámena čichovými vjemy, jen co kamarádka vstoupila do kavárny. Její povytažené obočí vysvětlilo se vzápětí. Pro mě ostrý, chemický, prádelnu asociující odér, jemuž i káva podlehla, byl její nový parfém. Vytoužený, vysněný, dlouho sháněný a k tomu všemu adekvátně drahý.   číst dále Holka s ďáblem v těle / Tomáš Havlín > NP č.390 > Uličníci Olga Tichavová prodává Nový Prostor v Praze u Jindřišské věže. Poté, co jsme dopili turka v přilehlé hospodě, přemítala nahlas: „Co si o mně zákazníci pomyslej? Ale však tam není nic špatného. Že jsem byla grázl? Každej jsme byli nějakej. A já jsem byla moc bujná, no.“   číst dále Čí je to prezident? / Martina Křížková > NP č.390 > Pošli to dál I když autorka těchto řádků razí myšlenku, že názorům českého prezidenta Václava Klause by měl být v médiích dáván jen minimální prostor, protože v opačném případě zbytečně získávají váhu (podobně jako dlouho platil úzus například ohledně představitelů extrémní pravice), jeho letošní novoroční projev přeci jen inspiruje k opožděné úvaze.   číst dále Nejsem Ali Baba / Markéta Vinkelhoferová > NP č.390 > Téma čísla Kdo by neznal scénu z filmu Život Briana Monty Pythonů, v níž trhovec nutí nešťastníka na útěku před spravedlností smlouvat, protože se to tak patří? Naše cesty po arabském světě jako by tomu nasvědčovaly: dohadování o ceně se prý nevyhneme.   číst dále