NP č.386 > Pošli to dálPřešlap na NověMartina Křížková

„Otřes mozku, rozbitá hlava, zlomené zápěstí, pohmožděniny na celém těle,“ vypočítává na nemocničním lůžku ošklivě pomlácený mladý muž. Kamera klouže po modřinách a reportérka TV Nova dodává, že se bude muset nejméně dva měsíce léčit. Zaútočili na něj prý Romové. („Prý“ do reportáže vkládá reportérka).

 

Mladík, jak sám vypráví, se vracel se svým kamarádem z narozeninové oslavy a na parkovišti před domem je obstoupili tři romští muži s noži a další dva se železnou tyčí. Jen tak. Bezdůvodně – jak v reportáži zazní. Druhý napadený je v domácím léčení, dostal ale ránu do hlavy a nic si nepamatuje. K incidentu, který se odehrál v polovině října v Ústí nad Labem, ještě promluví na obrazovce dva („bílí“) svědci, kteří potvrdí, že muži byli napadeni, a policejní mluvčí.

Následuje střih do novoborského baru a reportérka připomene tamní útok mladých Romů, který rozpoutal vlnu protiromských demonstrací. Záběr do studia a moderátorka již ohlašuje následující příspěvek: „Další demonstrace proti nepřizpůsobivým obyvatelům dnes proběhla ve Šluknově.“

Za minutu a čtyřicet vteřin, což je přesně doba, jak dlouho zpráva včetně vstupů moderátorské dvojice trvala, získá divák nejsledovanějšího zpravodajství v zemi jednoznačný pocit, že s Romy se opravdu pod jedním sluncem normálně žít nedá. Stačí ale dva dny a standardní novinářská práce, aby se ústecká událost vyjasnila. Bohužel nikoliv v TV Nova, ale na serveru Romea.cz.

Jak říkají svědkové a potvrzuje policie, napadení mladíci zaútočili v onen osudný den odpoledne na malého romského kluka s jeho dědou. Chlapec po útoku musel vyhledat psychiatra. Večer se k domu, kde Romové bydlí, mladíci znova vrátili a podle svědectví honili po ulici manželský pár se synem (shodou okolností to byli rodiče a bratr napadeného chlapce) s pokřikem: „Já vás zabiju, vy černý svině, vy černý huby, tady chcípnete.“ Na jejich obranu přišli další Romové, strhla se rvačka a oba mladíci skončili tak, jak výše popsala TV Nova.

Po odvysílání reportáže jedna ze svědkyň kontaktovala televizi, protože „to obrátili proti Romům, ale vůbec to takto nebylo.“ Reportérka jí prý ale odpověděla, že Romové nechtěli s televizí hovořit. Nehledě na absurditu sdělení měla již v den reportáže minimálně policie k dispozici ohlášené odpolední napadení. A s jejich mluvčí se reportérka TV Nova prokazatelně spojit dokázala. I přes další uveřejněné informace a přímý telefonát svědkyně již TV Nova o případu neinformovala a za svou chybu se neomluvila.

Vyplývá z toho dvojí: buď na Nově pracují amatéři, kteří neovládají řemeslo, nebo naopak velmi dobře vědí, že podobné zpravodajství souzní s představami jejich diváků. Tak jako tak by ale měla zasáhnout Rada pro televizní a rozhlasové vysílání, protože podobně neetické zpravodajství je na rozdíl od nejrůznějších vulgarismů na obrazovce, jež se jinak tak často řeší, skutečný problém.

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA