NP č.364 > Pošli to dálPrivatizační dárkový balíčekAlexandr Budka

Zašel jsem po čase do svého oblíbeného knihkupectví v Opletalově ulici a dočkal se nemilého překvapení. Oáza, jakých v centru města už mnoho nezbylo, končí.

 

Malý krámek zaměřený na kvalitní literaturu, ve kterém bylo možno sehnat knihy už jinde nevídané a který na svém místě vydržel na poměry centra Prahy neobyčejně dlouho, to poslední dobou neměl jednoduché. Konkurence v podobě knižních velkoprodejen přibývalo, náročných čtenářů, schopných ocenit výběr a fundovanou obsluhu, ubývalo. To však není pravá příčina zániku. Dokonce i krize, velící šetřit na luxusním zboží, jakým dnes knihy bezesporu jsou, je v tom tentokrát nevinně. Důvod je ještě podivuhodnější.

Toto knihkupectví, podobně jako další příjemná místa určená ještě původnímu obyvatelstvu a nikoli turistům, přežívala v posledních zbytcích druhdy všemocného OPBH, tedy státem vlastněného Obvodního Podniku Bytového Hospodářství. Jednalo se celkem o devadesát nemovitostí - domů, pozemků i nebytových prostor - na území Prahy 1. Privatizační hostina devadesátých let je dávno za námi a došlo na vyškrabování zbytků, takže v honbě za provizemi nemohlo toto lákavé sousto zůstat nepovšimnuto. Prodávalo se samozřejmě tím nejméně výhodným z možných způsobů, pěkně v jednom úhledném balíku. Do prvního kola s požadovanou cenou více než tři čtvrtě miliardy se dle očekávání nikdo nepřihlásil. Mršinu bylo třeba nechat ještě trochu uležet, supi už ale byli ve střehu. Pak někdo zasvěcený donesl na ta správná místa informaci, že by nemovitosti od státu ráda získala sama první městská část a nabízí 350 milionů. Okamžitě se tedy objevil developer, který nabídl 380 milionů. Stát přece není možno šidit, takže bylo přiklepnuto vyšší nabídce. Kdo by se přeci zabýval něčím tak efemérním, jako je veřejný zájem.

Tajemná, v Nizozemí registrovaná společnost Eden park, zastupovaná společností Reflecta Development a.s., tak získala za v průměru čtyři miliony kus takové pěkné kousky, jako jsou třeba domy v Jindřišské, Spálené a 28. října, stavební pozemek, 13 bytů, nebytové prostory okolo Václavského náměstí a v dalších zajímavých lokalitách. Také litujete, že jste se o tak zajímavé investiční příležitosti nedozvěděli včas i vy? Inu informace dnes vládnou. Podle vyjádření organizátorů prodeje byla cena ovlivněna „velmi specifickou skladbou nabízených nemovitostí“ a hospodářskou krizí, jak jinak. Co stát nutilo prodávat zrovna v tak nevýhodný okamžik, za méně než třetinu původně požadované částky, už se asi nedozvíme nikdy. Co se však dozvíme naopak velmi brzy, je kdo všechno bude následovat osud knihkupectví v Opletalově po doručení čerstvých nájemních smluv od nových majitelů. Další na řadě je čítárna Unijazzu v Jindřišské. Tu navíc ohrožuje další pěkný developerský projekt – plánované obří obchodně-administrativní centrum na místě stávajících dvaceti čtyř domů mezi ulicemi Panská, Na Příkopě a Jindřišská.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA