NP č.355 > Pošli to dálNeuvěřitelná lehkost miliardMartina Křížková

Toho dne se sešly dvě zprávy. V Paříži byla vydražena soška hlavy ženy od malíře a sochaře Amadea Modiglianiho za více než miliardu korun. V Karlových Varech zase demonstrovali hudebníci z místního symfonického orchestru.

 

V případě Modiglianiho šlo o soukromého kupce, u karlovarských symfoniků o lehce zamlžený spor s novým vedením orchestru a snížení dotace od města. Kromě umístění v rubrice kultura tyto dvě informace spojují hlavně čísla. Křehká ženská tvář s protáhlými tvářemi a vystupujícími mandlovými víčky by skoro zaplatila karlovarským občanům novou multifunkční halu. I když anonymní kupec by musel ještě pár stovek miliónů přidat.

Kvůli předražené výstavbě sportoviště s kinem firmou Syner (slavné losování a obvinění z korupce před soudem v Liberci a Praze) či vůbec výstavbě, vedení silně zadluženého města s příjmy o něco málo vyššími než aktuální cena sošky, musí šetřit, kde se dá. I pět miliónů pro karlovarský orchestr. Neuvěřitelná cena za umělecké dílo je stále považovaná za dobrou investici v ekonomicky nejistých dobách. Modigliani hodnotu pravděpodobně neztratí, spíše ještě získá. Karlovarská hala se bude splácet na úkor dalšího života ve městě několik dalších let (a už asi navždy budou karlovarští připlácet na její provoz a údržbu). Utrácet se prostě musí umět.

 


autor / Martina Křížková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Žena nemusí mít cíl / Martina Křížková > NP č.355 > Téma čísla Píše jednoduše o svých pocitech a snaze pochopit, co vlastně znamená být sama sebou. Odkazuje na andělskou magii, jiný porod i krmivo pro kočky. Její webové stránky už navštívilo devadesát tisíc lidí. Iva Uhlířová z Ústí nad Labem je skoro čítankovým příkladem renesance českých žen.   číst dále Vytváříme prostor / Tomáš Havlín, Aran Epochal > NP č.355 > Rozhovor Čtenáři Nového Prostoru si mohou Martina Hůlu alias Bourka pamatovat z vánočního večírku NP kde jim hrál s kapelou Sporto. Z rozhovoru, který mimo jiné vysvětluje, jak si vytvořit autonomní zónu a proč je přitom důležitá ulice, vychází najevo, že tohle spojení nebylo náhodné.   číst dále Jak jsme hledali superfejetonistu / Jan Stern > NP č.355 > Fejeton Jedna věc nás v naší redakci trápí. Jak málo je v této zemi výborných fejetonistů. Vlastně známe jen jednoho. Ale já tu nebudu věčně, že. A tak jsme se jednoho dne rozhodli uspořádat megakonkurz, jehož úkolem bylo najít novou fejetonistickou hvězdu.   číst dále Koho ještě půjde prodat? / Jaroslav Fiala > NP č.355 > Pošli to dál Je to místy překvapivě rychlé. Zástupci povolební koalice jsou ponořeni v jednáních o další podobě této země a práce jim jde od ruky: „Nepůjde jen o to, že se změní například vzdělávací systém, musí se změnit společnost,“ řekla odstupující ministryně školství Miroslava Kopicová. A jaké mají být základy této změny?   číst dále