NP č.354 > Pošli to dálLidovecké requiemAlexandr Budka

K lidovcům bylo lze mít mnoho výhrad. O tom, že jsou v krizi, zpronevěřili se tomu či onomu a hrozí jim osud mimoparlamentní strany, se píše léta a teď to opravdu přišlo. Obávám se, že nám všem budou velmi chybět. Některé věci si zkrátka člověk uvědomí, až když je ztratí.

 

Že Lux není had na tři, ale politik u nás nevídaného formátu, se bohužel plně projevilo také až po jeho předčasném odchodu. Podobně možná už brzy a zároveň zoufale pozdě pochopíme, že lidovci nebyla jen konzervativní parta prolezlá homofobií a bizarními nápady na třikrát a dost a větší než malé množství, ale výrazně sociální strana, hájící lidskou důstojnost nezávislou od úspěchu na trhu a mírnící mnohé pravicově liberální experimenty. Strana, skrze kterou k nám doléhal hlas sociálních encyklik a v které vyrostly osobnosti jako Ludvík Hovorka.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Svět tekuté práce / Jaroslav Fiala > NP č.354 > Téma čísla Nižší platy, méně výhod a větší míra nejistoty. Podle sociologů vstupujeme do éry, v níž berou představy o stabilním zaměstnání za své. Bude přitom ještě možné zachovat sociální stát? A co dalšího z toho pro nás vyplývá?   číst dále Když zaměstnavatel zdivočí / Martina Křížková > NP č.354 > Téma čísla Všichni zaměstnavatelé určitě nechtějí porušovat práva zaměstnanců. To ale neznamená, že to pro ně není poměrně výhodné pokušení. S labutí písní odborů mizí i tradiční ochrana pro slabšího z obou stran. Jenom zákony prostě nestačí.   číst dále Ženy (zlo)činu / Iveta Hajdáková, Michal Děd > NP č.354 > Ženská stránka „Nexistuje ženský Mozart, protože neexistuje žádný ženský Jack Rozparovač,“ říká kontroverzní americká feministka Camille Paglia. Rozvíjí tak svou domněnku, že muži tíhnou k extrémům více než ženy.   číst dále Uvolnění / Jan Stern > NP č.354 > Fejeton Milí obyčejní lidé, tak jsem se vám dočetl, že existují celebrity, jimž se platí za to, že přijdou na večírek. Prý je to pro jeho pořadatele velká reklama, když se k němu přijde najíst a napít ten pan Uhrančivý, co před deseti lety hrál v jedné pohádce, a slečna Modrooká, co snad kdysi taky v něčem hrála, ale hlavně je velmi odvážná, protože nafotila sérii „odvážných fotografií“ (patrně při závalu v čínském dole).   číst dále