NP č.343 > Pošli to dálPomáhat a chránitAlexandr Budka

Dostal jsem botičku na auto. Inu stání polovinou vozu na bílých pruzích navazujících na parkovací stání je třeba přísně potrestat.

 

Ani dvě dětské sedačky a dodávka plná věcí, které bylo nutno vyložit, strážníky neobměkčila a projednání přestupku skončilo tisícikorunovou pokutou. Stávám na tom místě celkem pravidelně a většinou je mi to tolerováno, rozumnější policisté uznávají nutnost dopravní obslužnosti a možná i oceňují, že se na Václavském náměstí ještě také odehrávají normální aktivity normálních lidí. Že v jeho blízkosti sídlí sdružení Unijazz je malý zázrak, který jistě už brzo nějaký přičinlivý developer ukončí. Jeho klienti si jistě bez problémů pořídí vyhrazené stání nebo rovnou podzemní garáž.

Oč rychleji a nekompromisněji strážníci jednali na počátku, o to víc otáleli s příjezdem k odstranění botičky. Měl jsem tudíž spoustu času k přemýšlení, k čemu že mi vlastně policie je. Tento měsíc mi auto vykradli už dvakrát, celkové skóre už raději ani nepočítám. Občas se zloděj místo vyloupení interiéru zaměří na součástky. Už mi tak zmizely stěrače, rozdělovač a jednou dokonce stabilizátor z přední nápravy. Podobné aktivity celkem vítám, jednak dokazují historickou hodnotu mého vozového parku, ale hlavně tito pachatelé nepůsobí vedlejší škody. Dokonce i ve vycucnuté nádrži zatím vždy zbylo na dojezd k nejbližší čerpací stanici. To lupiči autorádií jsou horší. Dle způsobu provedení lze jednoznačně soudit na devastaci drogovou závislostí a absenci elementárních dovedností. Kromě lupu pravidelně způsobují daleko větší škodu rozbitím oken, jiný vstup do vozu neuznávají. Poslední pachatel si dokonce roztříštění okna neodpustil navzdory tomu, že vůz zůstal odemčený a sousední okno zůstalo po předchozí krádeži dosud nezasklené, jen přelepené kusem igelitu.Chápu, že tato drobná kriminalita policii nezajímá. Ostatně se o ní většinou ani nedozví. Jen jednou jsem se pokusil případ ohlásit, pak už jsem takovou pošetilostí čas neztrácel. Opravdu netoužím po ještě větším množství policistů a už vůbec bych si netroufal vyzývat k tomu, aby se místo rozdávání botiček nebo odtahu z modrých zón zabývali kriminalitou. Úplně by mi stačila trošku rozumnější drogová politika, díky které by průměrnému narkomanovi stačilo uloupit místo tří jen jedno autorádio za noc. A kdyby se snad i někdo odvážil omezit provoz nonstop zastaváren a bazarů, aby bylo těžší lup obratem zpeněžit? Ne, takové omezení podnikání by už bylo asi příliš revoluční.

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

O Američanech, agentech a jiných záhadách / Jan Stern > NP č.343 > Fejeton Milí Češi, řeknu vám, máte svoje záhady. A nemyslím tím teď záhady typu světelných jevů v jihlavském podzemí, nacistických létajících talířů vznášejících se na konci druhé světové války nad Letňany, štěchovického pokladu, k jehož vyzvednutí scházejí několika výpravám poslední haléře, případně tajuplně nabitého diáře poručíka Ludvíka Zifčáka v chladných listopadových dnech roku 1989.   číst dále Idiokracie, aneb vláda antikoncepce / Ester Danelová > NP č.343 > Referát Je osm hodin večer a víc než třetině českých žen zvoní budík. Vstávají od stolů a sahají do kabelky pro platíčko. Malá bílá věc se ztrácí spláchnuta deckou vody v útrobách. Cože to právě udělaly?   číst dále Gay na útěku z Bagdádu / Tomáš Halda > NP č.343 > Rozhovor V syrské uprchlické čtvrti Džaramána jsem potkal Sámera. Spadá hned do dvou rizikových skupin - pochází z křesťanské rodiny a ještě k tomu je gay. Nejen Bagdád, ale i pobyt v Damašku je pro něj kvůli jeho orientaci nebezpečný.   číst dále Tužme se! / Jaroslav Fiala > NP č.343 > Dějiny přítomnosti Známé pořekadlo praví, že ve zdravém těle sídlí zdravý duch. A jednou z cest, jak dosáhnout fyzické i duševní kondice, je otužování. Po řadu staletí tvořilo součást lidského života. Teprve nedávno se ovšem stalo vědecky uznávanou metodou, stejně jako populární sportovní disciplínou.   číst dále