NP č.491 > Novinky / TechnoskopZlodějské drony útočíDarek Šmíd

Vzpomínáte na dva zlodějíčky, kteří se ve filmu Sám doma snažili vlámat do domu agresivního chlapečka Kevina? S pomocí dnešní techniky by si mohli ušetřit spoustu práce tím, že by do Kevinova hájemství poslali nejdříve na obhlídku drony.

Právě za pomoci dronů si dnes zřejmě lupiči vytipovávají místa, jejichž majitelům by chtěli odlehčit od přetěžkého majetku. Americký farmář Robert O´Shea z Tipperary se před časem objevil v médiích s tvrzením, že loupeži jeho majetku předcházel přelet dronu na dálkové ovládání nad jeho pozemkem – lupiči si zmapovali terén prostřednictvím kamery a pak šli na jistotu bez rizika, že je nějaký Kevin bací po hlavě cihlou; otázka je nasnadě – opravdu teď musí člověk sestřelit brokovnicí z oblohy každý dron, který se mu zatoulá nad zahradu? Nahlížet si cizí lidi přes plot taky nenecháte; a když vám bzučí nad hlavou dron, nevíte ani, kdo k vám nahlíží. Legislativa bude ve srovnání s technickým pokrokem vždy pozadu; proto by se mohlo vyplatit pořídit si k hlídacímu psovi ještě hlídací dron.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Sinfonietta / Jan Stern > NP č.491 > Fejeton Mám rád vědce. Nejsou obvykle tak zábavní jako ti v seriálu Teorie velkého třesku, ale šeď to rozhodně není. S gustem sleduji zejména jejich zápolení s všedním životem a inovace, které do něj vnášejí. číst dále Štětí, co je Štětí? Město paneláků a papíru / Prodejce Marek > NP č.491 > Moje město Čtyřicátník Marek několikrát týdně pendluje mezi Prahou a Ústím nad Labem, Nový Prostor totiž prodává jak na severu, před ústeckým nádražím, tak v Praze 5. Doma ale není tam ani tam, jeho rodným městem je Štětí, ze kterého to má na obě svá prodejní místa skoro stejně daleko. Co to zkusit taky ve Štětí? „My jsme hrozně malý město, tady bych toho asi moc neprodal,“ říká. číst dále Řítíme se  k feudalismu? / Darek Šmíd > NP č.491 > Dezorientace Mávejte kapesníčkem, demokracie se s námi možná brzo rozloučí. Co když je to ale dobře? Protože možná ta demokracie není zase tak dobrý nápad. Klid, klid, vím, že ve slušné demokratické společnosti se takové věci neříkají – byť právě demokratická společnost stojí a padá na tom, že by si v ní měl každý říkat, co se mu zlíbí. Ale na mě to neházejte, já to neřekl; řekl to Platón. číst dále Adidasky z budoucnosti / Darek Šmíd > NP č.491 > Novinky / Technoskop Po čtyřech dekádách vývoje je na světě vakcína proti smrtícímu viru ebola. Test, který pod vedením Světové zdravotnické organizace (WHO) probíhal v Guineji, spočíval v tom, že tam dostalo vakcínu 5837 lidí – a ani jeden z nich následně nebyl ebolou nakažen. číst dále