NP č.453 > Pošli to dálBída na UkrajiněMiroslav Tomek

Ukrajinský rozpočet, který Nejvyšší rada schválila na konci prosince minulého roku, neslibuje běžným Ukrajincům nic zvlášť příjemného.

Na dvojnásobek, tedy na 10 %, se zvýšila cla na dovoz zahraničního zboží. Příjmy státního rozpočtu by se v důsledku změny daňového systému měly celkem zvýšit o 30 %. Mezi novinky, které si zaslouží zmínku, patří zrušení sociálních úlev pro likvidátory černobylské katastrofy, soudce či pracovníky v kultuře a ve vědě. Podle slov premiéra Jacenjuka se také mají přiblížit k tržní úrovni ceny za plyn, jak to MMF od Ukrajiny už dlouho požaduje.

Ukrajina je v nynější situaci na půjčkách od této instituce zcela závislá, avšak zahraniční dluh země je už tak vysoký, že i v případě získání dalších finančních prostředků bude prvořadou nutností platit úroky. Povšimla si toho i ratingová agentura Standard & Poor’s, která hodnotí Ukrajinu jako světového kandidáta na bankrot č. 2 (po Venezuele). Hřivna v průběhu posledního roku ztratila 80 % své hodnoty, oficiální minimální mzda na Ukrajině dosahuje podle aktuálního kurzu 43 USD – to je méně, než v některých afrických zemích.

Ozývají se proto hlasy, že bankrot by nemusel být tou nejhorší možností. Ukrajina by mohla prostředky, nyní vynakládané na splátky dluhu, použít k vlastnímu rozvoji, například k posílení energetické nezávislosti prostřednictvím masového zateplování domů a zavedení lepší kontroly spotřeby plynu. Zatím se však k takovému kroku nikdo neodhodlal a vláda naopak letošní rozpočet stále upravuje pod bedlivým dohledem mise MMF.


autor / Miroslav Tomek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA