NP č.445 > Pošli to dálKdo umí, ten umíFilip Malý

Radnice pražské jedničky představuje léta letoucí studnici pitoreskních historek orchestrovaných mnohdy svéráznými postavičkami, nad jejichž politickou profilací zůstává rozum stát. Své o tom vědí i pravidelní čtenáři Nového Prostoru, kterým to nejlepší z obecní kuchyně servírujeme pravidelně. Z novějšího připomeňme třeba křížové tažení radního Ivana Solila (ČSSD) za Prahu zbavenou „odporného ksindlu“, jinak také lidí bez domova.

O další nálož tragikomična se tentokrát radní postarali unisono v zoufalé snaze zabránit hrozbě referenda o zákazu heren na Praze 1, jež by vzhledem k utěšenému počtu místních kasín odválo městské pokladně nemalou sumu. Protihazardním aktivistům se totiž podařilo shromáždit 2500 podpisů, které radní k vypsání referenda zavazují. Ti však s vynalézavostí sobě vlastní přišli na to, že bude zkrátka nejjednodušší nejbližší zastupitelstvo, kde se mělo referendum formálně projednat a automaticky schválit, pod absurdní záminkou zrušit. Vtip pak spočívá v tom, že by jim odpadla povinnost jej uspořádat současně s nadcházejícími volbami do městských zastupitelstev a vše by usnulo nad neochotou obyvatel jedničky vážit měsíc po volbách další cestu k urnám.

Radní ovšem zapomněli upozornit vedení Žofína, kde se zastupitelstvo pravidelně schází, že by s příběhem o jen tak neodstranitelné havárii mělo držet basu, takže si uřízli především pořádnou ostudu. Jedna za nápad, pět za provedení.


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA