NP č.425 > Pošli to dálNa svatého VáclavaFilip Malý

Zdálo by se, že český kníže z hlubin středověku je již spíše polozapomenutým patronem, ze kterého nepůjde vykřesat žádnou jiskru. Letos se ale znovu ukázalo, že i světec z 10. století může překvapit. Nezůstalo jen u tradičních svatováclavských mší ve Staré Boleslavi.

Zdálo by se, že český kníže z hlubin středověku je již spíše polozapomenutým patronem, ze kterého nepůjde vykřesat žádnou jiskru. Letos se ale znovu ukázalo, že i světec z 10. století může překvapit. Nezůstalo jen u tradičních svatováclavských mší ve Staré Boleslavi.

Na svatého Václava, dne 28. září, tentokrát prošel Prahou i tradiční DIY karneval. Jeho organizátoři přicházejí každý rok s novým tématem, a jelikož osud ruských anarchofeministek z Pussy Riot vyvolal vlnu zájmu i v českých luzích a hájích, před ruským velvyslanectvím v Bubenči bylo veselo: k tanci hrály pojízdné soundsystémy a podobně jako každý rok si plno účastníků vyrobilo masky, které mohly souviset s hlavním tématem, ale nijak se na to nehledělo. Rozhodující byla zábava a párty – udělat karneval i s pomocí masky lepší nejen pro sebe, ale i pro ostatní.

V pozdním odpoledni se průvod masek pohnul a vydal se – přímo na Hrad! V mnoha evropských metropolích by něco takového zřejmě nebylo možné, zejména když pořadatelé akce dopředu hovořili o zdejším establišmentu s notnou dávkou neuctivosti a svoji podporu vězněným ruským aktivistkám rozhodně nechtěli spojovat se sympatiemi k žádné ze zavedených politických stran. Přesto se rozhrkané dodávky již v pozdním večeru drkocaly po dlažebních kostkách Loretánského náměstí a spolu s nimi také davy tanečníků, kteří po čase opět mohli mít pocit, že město je jejich.

V předvečer dne sv. Václava, se ale konala ještě jiná akce. Ve slezské Ostravě se na ulicích srotilo kolem pěti set příznivců ultrapravice a pokusilo se zaútočit na ubytovnu pro chudé. Jako již o měsíc dřív na stejném místě, také tentokrát vypukla v ulicích Ostravy pouliční válka mezi policií a násilníky z řad neonacistů a chuligánů. Vzduchem lítaly kameny i slzný plyn, zadrženo bylo dvacet jedna lidí.

Na sv. Václava se pak mohlo opakovat něco podobného – neonacisté si nahlásili další srazy do Vítkova, na pražském Václavském náměstí i v Krupce u Teplic. Zejména na posledním jmenovaném místě je ale tentokrát čekala početná přesila, která dala jasně najevo, že rasisté nebudou mít volný prostor. Podle některých účastníků se pak atmosféra v Krupce mohla aspoň trochu přiblížit ke zmíněnému karnevalu – hrála hudba a vystoupila i zdejší hiphopová banda De La Negra.

Zdá se, že svatováclavským řáděním se uzavřela sezóna pouličních akcí. Zima se nezadržitelně blíží a málokdo bude mít chuť opustit vyhřátý byt a šlapat chodník, když teplota klesá pod nulu. Co bude za rok, kdo ví. Rozhodně by ale nevadilo, kdyby přibylo akcí, které se pokouší vytvářet alternativní prostor založený na vzájemném sdílení, než těch, které se vyčerpávají v násilí zdůvodněném rasistickým blouzněním. 


autor / Filip Malý VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA