NP č.352 > Pošli to dálStrýček Severa o jedovatém konopíAlexandr Budka

Prý máme volit nové malé strany, zní poselství autorit formálních i neformálních před letošními volbami. Shoduje se na tom biskup Malý, Václav Havel i Issová s Mádlem. Prý nám přinášejí nové podněty a nové, neopotřebované a hlavně nezdiskreditované tváře. Prý tito noví a svěží lidé rozlousknou problémy, na které nestačili staří fořti.

 

Jednou z oněch malých nových stran je i TOP 09. Prý je v kurzu hlavně u mladých, městských obyvatel. Probírám se tedy jejich kandidátkou a jaké překvapení, lídrem v Pardubickém kraji je starý známý Pavel Severa, žádná nová tvář! Protože nejsem prvovolič, ale už také leccos pamatuji, rád ho mládeži pomohu trochu představit. Severovy zásluhy by totiž neměly být zapomenuty!

Pavel Severa se pohybuje ve vrcholné politice už od roku 1992, až do loňského června v barvách KDU-ČSL. Od počátku svého působení v parlamentu se profiloval pomocí drogové tématiky a to velmi radikálně. Proslul úzkou spoluprací s dalším drogovým expertem lidovců Jiřím Vackem, kterého do této role pasovalo zřejmě to, že byl sám dlouholetým uživatelem tvrdých drog a jehož strmá kariéra skončila pádem z pozice náměstka ministra vnitra poté, co se ukázalo, že nejen není inženýrem, za kterého se vydával, ale nemá ani maturitu.

Severa byl a zřejmě stále je zastáncem nulové tolerance. Odmítal akceptovat dělení drog podle stupně nebezpečnosti, naopak prosazoval důslednou a nediferencovanou represi, která má „ukázat mládeži, že drogy jsou špatné“. Zvláště proslul výrokem, že „i po konopí může člověk zemřít“ a proto „není možné dělit drogy na měkké a tvrdé“. Jeho úsilí vyvrcholilo přijetím drogového zákona s proslulou formulací o „větším než malém množství“.

Strana TOP 09 se prezentuje jako konzervativní, tudíž holdující spíše tradičním drogám jako je alkohol. Městský liberál by tedy měl počítat s tím, že pro svého jointa zde pochopení nenalezne.

Ostatně svůj přísný a ryze konzervativní přístup k právním normám Pavel Severa osvědčil i tím, že novinářům poskytl tajnou Kubiceho zprávu, za což mu byla vyměřena pokuta 25 000 Kč.

Nabízí se útěcha, že válka proti drogám Pavla Severy a jeho předsedy Kalouska byla vedena s ohledem na tehdejší lidovecké voliče, tudíž je dnes bezpečně zapomenuta. Vždyť kolik návštěvníků předvolebního koncertu v Meet Factory by po naplnění plánů obou pánů zůstalo na svobodě? Je to ale útěcha dostatečná? Opravdu lze starého psa naučit novým kouskům? A co to potom vypovídá o jeho mravní integritě?

 


autor / Alexandr Budka VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Geniální nerovnost / Iveta Hajdáková, Michal Děd > NP č.352 > Ženská stránka „Člověk se géniem nerodí, člověk se géniem stává; a situace, v níž ženy byly a jsou, toto prakticky neumožňuje,“ napsala Simone de Beauvoir v knize Druhé pohlaví.   číst dále Protokoly dubajských mudrců / Jan Stern > NP č.352 > Fejeton Lide, řeknu ti, že jsem dlouho nevěřil na konspirační teorie. Připadalo mi nepravděpodobné, že by nám Korporace přidávaly fluor do vody, abychom více podléhali reklamám, nevěřil jsem, že v hangáru č. 18 na základně Area 51 je létající talíř zřícený u Roswellu roku 1948, a zednářské lóže jsem považoval za zhruba stejně vlivné jako zednická učiliště. Ale už jsem prohlédl. Dnes už mám docela jasnou představu, jak je řízený náš svět.   číst dále Posedlost počasím / Alexandr Budka > NP č.352 > Téma čísla Konstatování, že máme hezky, nebo postesk nad tím nečasem, jsou univerzální způsoby navázání hovoru. O počasí se totiž zajímá každý a každého se týká. Zájem o jeho předpověď u leckoho může nabírat podob až obsesívních, zejména zjara. Kdo by ale nechtěl vědět, "jak bude"?   číst dále Požár v Severním Irsku / Dušan Radovanovič > NP č.352 > Dějiny přítomnosti Konflikt mezi irskými katolíky a anglickými protestanty v Severním Irsku plnil desítky let titulní stránky novin a stal se symbolem boje proti útlaku i etnické nevraživosti. Podařilo se s násilím skoncovat jednou provždy?   číst dále

Nejčtenější články autora

Bezvětří v českých lesích / Martina Křížková, Alexandr Budka > NP č.371 > Reportáž „Podnikání“ za hranicí zákona se v Česku zřejmě vyplácí. Případ cizinců zneužívaných při práci v lesích, na který upozornil NP letos v lednu, se policii stále nedaří úspěšně prošetřit. Stejně jako předchozí aktivity hlavních aktérů.   číst dále Vítejte pryč / Andrea Novotná, Alexandr Budka > NP č.360 > Téma čísla Na adresu magistrátu padala v létě obvinění - tentokrát ale ne z finančních machinací. Byla ještě závažnější. Magistrát prý chce vyhnat pražské bedomovce do něčeho, co ze všeho nejvíc připomíná koncentrační tábor. Přehnané tvrzení? Pokud ano, pak jen trochu.   číst dále Úpadek má i světlé stránky / Michal Špína, Alexandr Budka > NP č.361 > Rozhovor Už od dob Sokratových je známo, že učitelé filozofie kazí mládež. Zdeněk Kratochvíl je jedním z nejvýkonnějších a nejoblíbenějších kazitelů dneška. Bolehav mu zatím nikdo neordinuje a dokonce svou činnost stále ještě vykonává za státní peníze, navzdory všem snahám o "zefektivnění" univerzitního vzdělání.   číst dále Tichý vítr z hor / Tomáš Havlín, Alexandr Budka > NP č.383 > Rozhovor Jaromír Švejdík je na první pohled nenápadný člověk. Ale při bližším ohledání za ním stojí nejen kapela Priessnitz a netrpělivě očekávaný Alois Nebel, ale v jistém smyslu i celý „magický“ Jeseník.   číst dále