NP č.530 > Téma číslaNepropadnout depresiTomáš Hajzler

Věci, které můžeme dělat v Česku a na Slovensku v době ekologické a sociální krize

Jsme první generace, která na vlastní kůži pocítí vliv změny klimatu. Zároveň jsme poslední generace, která s tím může něco udělat. Z tohoto uvědomění je velmi snadné propadnout depresi. Za důležité považuji vymanit se ze závislosti na korporacích a státu a posunout se k „dobrému životu", který stojí na vlastních přednostech a spolupráci s lidmi kolem sebe. Klíčové je snížit zásadně uhlíkovou stopu většiny z nás, a žít tak život s větší odpovědností vůči celku, zdravěji, s větší radostí, ale hlavně s nadějí, že krize, jimž čelíme, společně zvládneme.


Práce
Jak si nastavit obživu tak, aby člověk věnoval většinu času tomu, co druhým prospívá, jeho samého naplňuje tak, aby nemusel od pondělí do pátku prodávat svůj čas za peníze. Projekty impacthub.czhubbr.cz nebo lovecowork.cz
jsou jen tři příklady coworkingových center, kde získáte know-how a podporu pro svůj projekt a kde se můžete propojit s podobně smýšlejícími lidmi. Projekty jako slusnafirma.cz nebo cocuma.cz pomohou s hledáním zaměstnání.


Soběstačnost a samozásobitelství
Zdaleka ne všechno, co potřebujeme, je nutné kupovat. Řada věcí se dá vyrobit či vypěstovat, půjčit, sdílet, opravit, získat darem, koupit z druhé ruky nebo nasbírat v přírodě. Tyto nepeněžní nebo laciné způsoby jsou velmi často radostnější a k přírodě i člověku šetrnější. Akademiesobestacnosti.cz je databankou inspirace a rozcestníkem ukazujícím cestu dál, delamesitosami.cz jsou doslovnou příručkou. Skvělé jsou výměnné a prodejní akce jako sousedské swapy a bazárky.


Jídlo
Jak sobě a své rodině zajistit jídlo, které bude bez pesticidů, dalších přidaných toxických látek a jednorázových obalů? Ideální je vypěstovat si jídlo svépomocí, pokud k tomu máte možnost. Zde jsou inspirací slamavbotach.czekozahrady.compotravinovezahrady.cz a další blogy. Oblíbenou variantou nejenom ve městech jsou komunitní zahrady. Příkladem budiž kzkuchynka.cz a šiřitelem kokoza.cz. Co si nedokážete nebo nechcete zajišťovat sami, k tomu se nabízejí takzvané KáPéZetky – viz kpzinfo.cz, spolkové obchody hojnost.org nebo obziva.cz. Skvělé jsou samosběry, ať už ve volné přírodě, či po domluvě na něčím pozemku.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Tomáš Hajzler VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.