NP č.530 > PříběhMigrace do detailuŠtěpán Materna

Jakub je součástí týmu, který pracuje na on-line mapě migrace ve světě. „Je to teprve začínající projekt, ale máme s ním velké plány,“ říká.

Vytvořili jsme nástroj, který umožňuje akademikům aktivně vstoupit do diskuze kolem migrace a přinést do ní emocemi nezatížená fakta. Encyklopedie migrace je na první pohled mapa, která ukazuje, do kterých zemí lidé více přicházejí, a které naopak více opouštějí. Je vytvořena na základě veřejně dostupných dat OSN. U zemí, které jsou významné z hlediska migrace, získáte po jejich rozkliknutí krátkou anotaci, která obecně vysvětluje situaci v zemi. V dalším kroku uvidíte jednotlivá encyklopedická hesla, která situaci popisují podrobněji z dlouhodobých politických, sociálních, ekonomických, kulturních, historických nebo environmentálních pohledů. Hesla píší akademici, odborníci na danou problematiku. Mohou to být profesoři, doktorandi, a dokonce i studenti, v jejich případě článek podepisuje také jejich odborný garant. Momentálně obsahuje Encyklopedie migrace sto až sto padesát ukázkových článků, na kterých pracovala asi stovka autorů. Externě s námi také spolupracuje dvacet oborových redaktorů, kteří pomáhají vybírat okruhy témat.


Jednotlivá hesla musejí mít rozsah dvě normostrany a přitom splňovat stejně přísná akademická kritéria jako pětisetstránková studie. To je velmi těžký úkol, protože vyžaduje vypíchnout jen ta nejpodstatnější fakta a přitom zůstat srozumitelný. Zatímco nás pět koordinátorů pracuje pro projekt na dobrovolnické bázi, autory hesel finančně odměňujeme. Peníze získáváme z různých zdrojů, pomohly nám třeba Norské fondy nebo německé vládní nadace. Občas ale narážíme na to, že pro univerzity jsme moc neformální a pro soukromý sektor moc akademičtí. V ideálním případě bychom byli rádi, kdyby univerzity samy platily autorům ze svých škol a podporovaly i ty své studenty, kteří pomáhají projekt koordinovat.


Momentálně spolupracujeme s pěti fakultami Univerzity Karlovy a s Masarykovou univerzitou. Chtěli bychom, aby Encyklopedie migrace byla celoevropský projekt. Spolupráci jsme zahájili s varšavskou univerzitou a začínáme jednat s berlínskou univerzitou. Budujeme proto verzi anglickou, která by měla být verzí primární, další země si mohou udělat své jazykové mutace.


Po dobrovolnické zkušenosti na Balkáně jsme chtěli hlavně migrujícím lidem pomáhat a přinášet jejich příběhy. Pak jsme ale zjistili, že on-line prostor je příběhy přeplněný. A začali jsme se více soustředit na to, abychom debatu o migraci pomohli – nyní již z čistě neutrální názorové pozice – co nejvíce racionalizovat a zklidnit.


autor / Štěpán Materna VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Sešit od slova „sešít“ / Štěpán Materna > NP č.525 > DIY Mezi všemi těmi 3D tiskárnami a digitálními kutily 21. století působí hlouček lidí s barevnými papíry a tiskátky jako návštěva ze století předminulého. Nacházíme se na pražském Výstavišti na festivalu Maker fair. U stánku autorského papírnictví Papírna stojí menší stůl, kolem něj sedí šest lidí a soustředí se na krátký výklad instruktora Ondřeje. Začíná workshop zaměřený na ruční výrobu sešitů, kterého jsme se přijeli zúčastnit. číst dále Nejdřív střecha / Štěpán Materna > NP č.516 > Startér Vojtěch Sedláček v rámci svých firem ProVás a Obslužná zprostředkovává práci osobám se zdravotním omezením. „Když jsem ale zkoušel zaměstnávat lidi bez domova, zjistil jsem, že to nejde. Hledal jsem tedy jiné způsoby, jak jim pomoci, a narazil na koncept Housing First,“ popisuje začátky projektu Nejdřív střecha. číst dále Aby žáci učili učitele / Štěpán Materna > NP č.525 > Startér Robotika je na vzestupu, brzy bude ovlivňovat naše životy. Přesto se o ní na školách moc nedozvíte, možná i proto, že se učitelé tohoto předmětu trochu bojí. Projekt Robici.cz se snaží, aby výuka robotiky byla co nejsnazší. A aby si o ni žáci učitelům sami říkali. číst dále Z pokoje do pokoje / Štěpán Materna > NP č.533 > Příběh Re-use centrum, které dává starému nábytku nový život. číst dále