NP č.530 > Téma číslaČas svobodně žít nebyl nikdy lepšíMartina Elterlein

Koordinátorka projektu Rodinavklidu.cz Martina Elterlein o tom, proč bude rok 2019 víc fajn, než si myslíme

Věřím, že mít kolem sebe hodně lidí je přirozené a dobré, a byť tendence dneška je taková, že se spíše separujeme, stále více lidí cítí větší potřebu se sdružovat, budovat širší rodiny a sousedské vztahy. Náplní mojí práce je dávat lidi dohromady, pomáhat jim hledat si svou rozšířenou rodinu, vytvářet kolem sebe síť lidí, abychom i s dětmi mohli žít život, který chceme. Rozšířená rodina, to jsou třeba lidé v naší ulici, na které se můžeme obrátit, ať už jde o hlídání dětí, nebo třeba pozvánku na sousedskou grilovačku. Takové vědomě budované společenství lidí, které si pouštíme k tělu blíž, než je u nás běžné. Vlastně je to něco, co je třeba v Jižní Americe úplně normální, tam, když někdo něco uspořádá venku před barákem, tak se všichni zapojí.

když se rozhodnete jít vlastní cestou, zjistíte, že k tomu potřebujete i ostatní. Vztahy s ostatními jsou najednou důležitější a opravdovější.

A proč si na základě téhle své práce myslím, že rok 2019 bude dobrý?


Doba nám přeje
Stále více lidí nejen kolem mě stále častěji přichází na to, že majetek není všechno a víc se zaměřují na sebe a na to, jaké mají vztahy s ostatními. To tu předtím tolik nebylo, ne v takové míře. Žijeme ve svobodě a blahobytu, teď máme možnost přemýšlet o tom, kdo jsme a co nám dává smysl. Žijeme ve skvělé době a věřím, že to bude pokračovat. Věřím, a lidé, které při své práci potkávám, mi to přímo i nepřímo potvrzují, že stále více lidí nachází odvahu jít vlastní cestou a vymanit se z toho krysího závodu. A ve chvíli, kdy se rozhodnete jít vlastní cestou, zjistíte, že k tomu potřebujete i ostatní. Vztahy s ostatními jsou najednou důležitější, opravdovější, více naplňující.

Svoboda znamená zodpovědnost
Po době vypjatého konzumu, době, kdy se dalo všechno změřit a nacenit, se to přirozeně obrací a lidé přicházejí na to, že tohle až tak není úplně to, co chtějí. Systém, ve kterém žijeme, je skvělý v tom, že nám dává možnost takhle svobodně přemýšlet a svobodně se chovat. To není samozřejmost. Generace před námi bojovaly za to, co dneska máme. Dostali jsme do vínku svobodu, ke které patří i zodpovědnost. Čas k tomu, užívat si svobodu i zodpovědnost za to, jak žijeme, nikdy nebyl lepší. A je zapotřebí tomu přizpůsobit i výchovu našich dětí, aby s tou svobodou uměly nakládat.


Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany jedné mince a ať nad tím přemýšlíte jakkoliv, vždy vás to dovede k tomu, že všechno záleží především na nás samotných. Když se někoho zeptáte: „Jak se budeš mít zítra?", tak vám spousta lidí odpoví: „To záleží". Ale ono to záleží jen na tom, jak my se rozhodneme. Nezáleží to na nikom jiném než na nás. Velká porce svobody a s ní spojené zodpovědnosti může přinášet strach, úzkost a pocity ztracenosti. Hodně s našimi klienty pracujeme s motivem strachu, to je věc, která lidi hodně omezuje. Klíčová je důvěra. Nebát se toho druhého, ale ani sama sebe. Důvěra, to je těžký, velmi komplexní pojem a i vzhledem k naší historii hledáme důvěru k druhým, na první pohled cizím lidem hůře.


Pečujeme o děti společně
Já sama jsem z klasické rodiny, takové té malé, uzavřené, geneticky dané. A ráda bych pro sebe a svoji rodinu našla co nejvíce otevřených lidí, kteří to vidí stejně. Díky konceptu rozšířené rodiny mám ve svém životě spoustu přátel, na které se můžu obrátit, nejen když se něco děje, ale se kterými se můžeme pravidelně scházet, hlídat si navzájem děti, plánovat projekty a nebo se třeba učit anglicky. Pro mě osobně je životně důležité být mezi lidmi, sdílet, učit se. V mém případě je tedy to, čím se živím, součástí budování mé vlastní rozšířené rodiny. A i díky tomu se potkávám s lidmi, kteří jsou vědomí, osvícení a kteří hledají to, co hledáme my. A díky těmhle lidem věřím, že je dostatek těch, kterým není svět lhostejný, kteří umějí žít jak svobodně, tak zodpovědně.


autor / Martina Elterlein VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA