NP č.528 > Téma číslaKrabice od botMichaela Bohuslavová

Do krabice od bot zabalíte nevyužívané hračky, které udělají radost dětem z chudých rodin. Povídání s Pavlem Hanychem z Diakonie ČCE.

Mohl byste nám projekt Krabice od bot představit? Jak vznikl, jak funguje a co je jeho posláním?
Krabice od bot je předvánoční sbírková akce, jejímž cílem je potěšit děti z chudších rodin v Česku. Děti s pomocí dospělých naplní prázdnou krabici od bot dětskými dárky k Vánocům a donesou ji na sběrné místo. Krabici potom předáme některému z dětí z chudých rodin. Krabici od bot organizuje Diakonie Českobratrské církve evangelické, jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů sociálních služeb v Česku. Z původního jednoho sběrného místa před sedmi lety v Praze vyrostla akce na letošních osmdesát jedna sběrných míst napříč regiony.


Kam a komu přesně dárky z krabic putují?
Každé sběrné místo ještě před začátkem sbírky domlouvá jejich následnou distribuci. Chceme tím podpořit komunitní rozměr akce. Lidé ohrožení chudobou nemusejí být někde na druhém konci republiky, kolikrát to jsou třeba naši sousedé. S výběrem konkrétních příjemců pomáhají místní úřady, neziskovky nebo církve. Část dárků pak distribuujeme do sociálně vyloučených lokalit v severních Čechách a na Slovensku, opět za asistence spolupracovníků dobře znalých místních poměrů. Každopádně se dárek dostane k dětem, které možná žádné další dárky nedostanou.

Do krabice zabalte to, co by pod stromečkem udělalo radost vám samotným nebo vašim dětem. Navrch můžete přidat fotografii a třeba i vánoční pozdrav.

Jsou nějaká specifika pro to, jak krabici správně naplnit a zabalit?
Naše jednoduché pravidlo zní: zabalte to, co by udělalo pod stromečkem radost vám samotným nebo vašim dětem. Mohou to být různé hračky, panenky, auta, plyšová zvířátka, pastelky, sešity či bloky na kreslení, hezké oblečení, bonbóny a další. Navrch můžete přidat fotografii a třeba i vánoční pozdrav. Věci by neměly být moc opotřebované, příliš staré nebo také křehké či nebezpečné. Připravili jsme pár tipů na našem webu www.krabiceodbot.cz. Krabici nezapomeňte čitelně označit pohlavím a věkem dítěte.


Krabici je možné poslat také on-line. Jak to funguje?
Krabice on-line je určena pro ty, kdo nestíhají zabalit dárek nebo mají sběrné místo příliš daleko, a přesto by rádi děti obdarovali. Na našem webu můžete jednoduše poslat dárek on-line a my za váš finanční dar pořídíme dárky pro azylové domy, kde žijí děti s maminkami bez domova. Pošleme vám hezké poděkování a certifikát. A dáme vám vědět, jak konkrétně váš dar pomohl.


Kolik lidí se do projektu každý rok zapojí a jakou od nich máte zpětnou vazbu?
Akce stojí na vzájemné důvěře mnoha zapojených lidí. Od dárců přes koordinátory na sběrných místech po spoustu dalších dobrovolníků. Organizace sbírky je vzhledem k její popularitě čím dál náročnější: v roce 2015 jsme vybrali čtyři tisíce dárků, v roce 2016 už deset tisíc a loni dokonce rekordních dvacet tři tisíc dárků. Naším cílem není počet dále navyšovat, ale spíš položit důraz na kvalitu dárků. Nemáme obavy, že bychom jich nevybrali dostatek , a raději všem doporučujeme, ať udělají třeba jen jednu krabici, ale o to pečlivěji.


Mohl byste se s námi podělit o nějaký zajímavý příběh, který se v rámci projektu Krabice od bot stal?
Vybavuji si například jednoho asi patnáctiletého kluka. Zemřel mu otec a rodina už několik let svátky neslaví. V krabici objevil MP3 přehrávač a další drobnosti. Jeho neskrývané dojetí nám připomnělo, že to celé opravdu dává smysl.


Kdy a kde se mohou lidé letos do projektu zapojit?
Letošní sbírka startuje 26. listopadu a potrvá do 9. prosince. Otevírací doba každého sběrného místa je uvedena v mapě na webu, stejně tak aktuální počet dárků, které zbývá vybrat. Prosíme, sledujte tyto údaje pečlivě. Až do konce roku lze také poslat dárek
on-line na www.krabiceonline.cz.


autor / Michaela Bohuslavová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA