NP č.527 > KulturaMáme rádi dokumenty!Jakub Yellen

Jako příloha vánočního speciálu NP bude od 27. listopadu 2018 v prodeji filmové dvd, které jsme dali dohromady s pražskou FAMU. Vybrali jsme sedm dokumentárních filmů, jež více či méně korespondují s tématy, která jsou nám blízká. Oslovili a vyzpovídali jsme dva z režisérů, Lenku BenešovouMatouše Bičáka.

Lenka Benešová

Tvůj film I love je hodně výrazný na to, že je to tvoje prvotina.
Já jsem v prváku vlastně pořádně nevěděla, co dělám, což je možná dobře, protože často uděláš lepší věc ve chvíli, když nevíš, co děláš.


Jak se na ten film díváš z odstupu dvou let? Dopadl tak, jak jsi chtěla?
Já měla pocit, že to bude průšvih, ale pak začali všichni jančit, jak je to dobrý, takže zpětně z toho mám radost ještě doteď. Ten úspěch mě ale pak docela srazil na kolena, protože jsem se pokoušela překročit svůj stín, a ono to pak vůbec není snadný, člověk se chce přiblížit tomu předchozímu úspěchu a už to nedělá z lásky k umění nebo k filmu, ale pro ten úspěch a to je mor.

často uděláš lepší věc ve chvíli, kdy nevíš, co děláš

Ty jsi v době natáčení I love skutečně hledala kluka?
Ano, já se v tý době přestěhovala z vesnice do Prahy a viděla, jak jsou všichni pěkný a úspěšný a mají ty vztahy a já žádnej neměla. Ale v skrytu duše jsem věděla, že si nejdřív musím vyřešit sebepřijetí, sebelásku a všechny tyhle ezo věci, co mi ve filmu říká i ten objímací pán. To jsou všechno hrozně hnusně pravdivý myšlenky.


Pomohl ti ten film osobně?
Uvědomila jsem si, že člověk nesmí zase tak usilovně hledat a projíždět třeba Tinder, protože to z velký části vůbec není funkční věc na hledání vážnýho vztahu. Uvědomila jsem si, že i když žijeme v moderní době a máme nástroje, o kterých se lidem ani nesnilo, že vlastně pořád věřím na základní lidský instinkty, jako to, že mi člověk voní nebo se mi líbí jeho hlas, že je mi nějakým způsobem sympatickej, a to ti žádná fotka ze seznamky není schopná přinést.


Jak moc jsou útržky komunikace, které jsou ve filmu použity, reálné?
To jsou reálný dialogy s těma klukama a něco jsou dokonce i reálný rande, který jsem pak absolvovala. Jedno rande dokonce vyústilo v sex, to bylo hrozný, ale z toho neviním toho kluka, to jenom byla hrozná situace. Vůbec u těch schůzek face to face člověk vychází ze svý komfortní zóny a je tam pak oboustranně docela velký očekávání.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.