NP č.526 > Téma číslaCo jsme zjistili o pubertěRedakce

Vyzpovídali jsme pedagogy, psychoterapeuty, rodinné poradce a také puberťáky – současné i minulé. A co jsme zjistili?

Puberta je nadčasová
Bez ohledu na to, jaký se píše rok, kdo je u moci nebo jaké technologie hýbou světem, puberta a její prožívání vše do velké míry překryje. Doporučujeme příběhy tří statečných respondentů, kteří se s námi podělili o své zkušenosti z puberty v letech padesátých, sedmdesátých a devadesátých. Ať už posloucháte vyprávění z dob temného komunismu, normalizace, anebo nekonečně rozjetých devadesátek, máte pocit, že dobové reálie do rozbouřeného světa a nitra tehdejších puberťáků příliš nezasahovaly. Jistě, každá generace má své politické, technologické a kdovíjaké výlučnosti, ale samotné niterní prožívání puberty to v prazákladu nemění. V tomhle smyslu je puberta vlastně stále ještě pokračováním dětského, od běžné reality odloučeného světa.

 

V pubertě je to o hubu
Oblíbené tvrzení, že puberťáci jsou co generaci šílenější, zlejší, drzejší a nebezpečnější sobě i svému okolí, začíná docela pokulhávat, když si čtete třeba již zmiňované vzpomínky našich respondentů. Zdá se vám, že vaše ratolest až příliš lehkovážně surfuje po sociálních sítích? Postavte si proti tomu z legrace odbržděný vlak ze vzpomínek pana Vaňáčka. Jako každé jiné tápavé hledání, i puberta je obdobím permanentně přítomného nebezpečí a nástrah, jejichž kadenci jen umocňuje puberťákova nezkušenost a nezralost. V tomto smyslu je puberta rázným vykročením od dětského, od většiny rizik a nástrah odloučeného světa.

 

Pubertu nelze odfláknout
Spousta rodičů by si ideální průběh puberty svých dětí představovala ve stylu: „zavři oči a rychle utíkej, ať už seš z toho venku, ať už to máme všichni za sebou". Což je omyl. Skvěle o tom ve svém příspěvku píše psychoterapeut Zdeněk Macek na straně 18. A že správné prožití puberty včetně nějakých fyzických i psychických iniciačních procesů je klíčové pro zdraví nejen jednotlivců, rodin i celé společnosti, pěkně vypráví v rozhovoru s Janou Hessovou kulturoložka Barbara Storchová na straně 20. Společnost, která svým dospívajícím nedopřeje dostatek správných impulzů, včetně rozumně vyladěného mixu bezpečí a nebezpečí, je pak odsouzena k nedospělosti a infantilizaci. Což se naší společnosti očividně děje.

 

Puberta nás činí chytřejšími
Po bitvě je každý generál. A jen co opustíme pubertální léta, víme úplně přesně, v čem jsme byli trapní a naivní, ale víme i o tom, co jsme už tehdy tušili správně a v čem jsme měli v jakési pubertální, světem nezkalené jasnozřivosti pravdu. Také proto je dobré se k té době vracet a připomínat si ji. A chovat se k současným puberťákům se stejným respektem, po jakém jsme v době vlastní puberty dychtili my sami. V tom je, myslíme, klíč ke skutečné dospělosti, kterou se my dospělí máme honosit a ke které máme našim puberťákům dopomoci.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Miniaturní robotické včely se blíží / Darek Šmíd > NP č.526 > Novinky / Technoskop Zprávy o snižujících se počtech včel na planetě Zemi jsou alarmující; dojde-li k nejhoršímu a květiny budoucnosti nebude mít kdo opylovávat, přijde čas na plně elektronické včelí drony. číst dále Ostré předměty: seriál, který na každém, kdo ho viděl, zanechal jizvy / Benjamin Slavík > NP č.526 > Kultura Seriál Ostré předměty patří k tomu nejzajímavějšímu, co jste zatím letos mohli vidět. Nejen kvůli neodolatelné depresačce Amy Adams v hlavní roli. O tom, zda ve skvělé krimi vyšetřuje vraždu dvou nezletilých děvčat, nebo svou vlastní, která se ne/stala v nedaleké minulosti, či snad něco úplně jiného, vám poví následující esej. číst dále Proboha, zacházejte s nima s respektem! / Jakub Yellen, Jan Štěpánek > NP č.526 > Téma čísla O pubertě jsme si zašli popovídat s někým, kdo v pubertě prakticky celý svůj dospělý život dennodenně žije. Učitel druhého stupně na základní škole Marcel Šuslík se s námi podělil o své postřehy z „nejlepšího pubertálního hřiště, jaké existuje“, jak nazývá školu. číst dále Mikropříběhy z ulice / Ivan Adamovič > NP č.526 > Kultura Na Facebooku existují nejrůznější zájmové skupiny. Jednou z nejaktivnějších je skupina Odposlechnuto v Praze. Sbírají drobné historky a útržky rozhovorů, které zazní v pražských ulicích, a chlubí se svými úlovky ostatním. Nyní vyšly nejlepší úlovky tiskem ve stejnojmenné knize. Můžete si ji objednat na dotyčné facebookové stránce nebo koupit v kavárně Jirásek u stanice metra Bořislavka. číst dále

Nejčtenější články autora

Dobrý psychopat / Redakce > NP č.494 > Téma čísla Když se řekne psychopat, vybavíme si někoho v lepším případě nesnesitelného, v horším případě okolí nebezpečného. Jsou ale vlastnosti, díky kterým lidé s psychopatickými rysy mohou hrát ve společnosti kladnou a zásadní úlohu. Psychopat díky absenci emocí a strachu může činem na hraně totálního rizika posunout lidstvo vpřed. Hledáme dobrého psychopata! číst dále Strašidlo jménem sluníčkář / Redakce > NP č.479 > Téma čísla Českem obchází nové strašidlo, říká se mu sluníčkář. Jako první jej popsal už před třemi lety v sérii článků Jiří X. Doležal, v době migrační krize se ale zjevuje stále častěji. Jak jeho podobu popisují lidé, které vystraší? číst dále Exkluzivně: Ceny inzerce na rok 2024 za letošní ceny! / Redakce > NP č.613 > Blog Hledáte čtenáře, kterým záleží na společenské odpovědnosti? Naplánujte si inzerci v časopisu Nový Prostor ještě dnes a ušetřete více než 50 %! číst dále 90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila / Redakce > NP č.515 > Téma čísla Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky. číst dále