NP č.525 > VIP RozhovorJezme od čumáku po ocas!Prodejkyně Kamila

Páteční dopoledne, cukrárna a dvě ženy, které spojuje jídlo. Dáme kafíčko a popovídáme. Prodejkyně Kamila si natěšeně sedá ke stolu s kuchařkou v ruce. „Přinesla jsem i pár dobrých receptů,“ usmívá se. Přicházející vydavatelka knih Adéla Hálková také drží v ruce objemné kuchařky. Zdá se, že nás čeká vášnivý rozhovor o jídle. Co víc si přát.

Adéla: Co nejraději jíte?
Kamila: Já mám moc ráda třeba francouzské brambory.


A: To já taky a strašně moc.
K: ... nebo čínu. Ale ty brambory vedou.
A: Češi celkově rádi vaří z brambor. My je doma připravujeme neskutečně často, klidně třikrát čtyřikrát do týdne máme nějaké bramborové jídlo. (smích)
K: Já těch bramborových receptů znám strašnou spoustu. I u nás doma je mají rádi. Třeba dělám z bramborovýho těsta válečky se sušenýma houbama. To je moc dobrý. Mám špatný cholesterol a cukr, takže jsem musela úplně od základu změnit jídelníček.


A: Takže se stravujete více jídly, třeba ze sóji?
K: Připravuju určitě víc jídla ze sóji, protože ta je na ten cholesterol dobrá. Ale je dobrá i na trávení a střevní potíže. (listuje na stole položenou kuchařkou) Vy jste vydala nějakou vegetariánskou nebo veganskou knížku?

máme problémy s bydlením, třeba budu vařit před barákem, udělám si ohniště a bude party

A: Je to tak, veganskou, vegetariánskou i bez lepku. Ale je pravda, že veganství neznamená zdravou stravu, je to směr, na který se člověk vydá spíše z etických důvodů. Mnohdy panuje takový mýtus, že když lidé přestanou jíst maso a stanou se z nich vegetariáni a vegani, tak se stravují zdravě, ale to není úplně pravda. My se samozřejmě zajímáme i o tu zdravou stravu, ale není to tak, že bychom vydávali jen knížky zdravýho stravování. Je ale skvělý, když se někdo zajímá o svý tělo, zvlášť když jste sama přišla na to, co vašemu tělu nevyhovuje.
K: Já musela víc zařadit zeleninu. Nesmím bílý pečivo, nesmím buchty... Ale já mám to pečivo tak ráda, takže ho stejně peču a nosím ho aspoň na výdejnu Novýho Prostoru. Bohužel nemám v pořádku záda, tak nemůžu sportovat, ale snažím se jíst zdravě. Naštěstí to rodině chutná.


A: To je dobře, že nemusíte zvlášť vařit pro sebe a zvlášť pro ostatní. Z mojí zkušenosti je to tak, že když se ženy snaží stravovat zdravě, jsou kolikrát nucený vařit ještě pro chlapa a pro děti zvlášť, což je docela náročný. A vaříte i tradiční českou kuchyni?
K: Určitě. Hlavně ale většinou potřebuju, aby to bylo rychlý a dobrý. Já bych vám mohla dát spoustu svých receptů, ze kterých byste určitě i ztloustla, když na vás koukám. (rozesměje se)


A: Kdo vás učil vařit, maminka, babička?
K: Vyrůstala jsem sama s maminkou. Tatínek měl až moc rád ženy, tak nás opustil, když mi byly tři roky. Moje maminka ale byla strašně hodná a spoustu věcí mě naučila. Vedla mě k vaření odmala, takže jsem se tomu i vyučila. Ze zdravotních důvodů tu práci dělat nemůžu, ale láska k vaření mi zůstala dodneška.


A: Takže jste vařila přímo profesionálně?
K: Vařila jsem pro zaměstnance v Jablonci na závodě, kde se vyráběla bižuterie. Bylo nás tam deset a jeden vařil to a druhý zase ono.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Prodejkyně Kamila VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články z tohoto čísla

Příběhy exekucí / Jana Hessová > NP č.525 > Téma čísla Halina Mášová, odborná sociální poradkyně Člověka v tísni, nás nechala nahlédnout do případů, které ona a její kolegové řešili ve své praxi. Možná jde o nejdůležitější čtení celého tématu o exekucích. Je tu důvodná naděje, že aktivní přístup a dobré vedení sporu může člověka zbavit letitých břemen. číst dále Nenápadný půvab perkarbonátu / Jan Stern > NP č.525 > Fejeton Sigmund Freud tvrdil, že po patnáctém roku věku už je charakter člověka pevně dotvořen, „sádře podoben“. Sádru šlo dle jeho názoru poté na lehátku pokropit vodou a tvar duše lehce přeformovat, avšak jen do padesáti let. Po padesátce se sádra změní v kámen a nemá smysl se již o cokoli pokoušet. číst dále Jack staví dům / Jakub Yellen > NP č.525 > Kultura Od Larse von Triera nelze čekat nic standardního, jeho filmografie už nikoho nesplete. Když jsem viděl upoutávku na jeho nový film, začal jsem volat o pomoc. Tuhle recenzi jsem ale slíbil, a tak jsem si to celé vyžral do nejhlubšího dna. číst dále Jak přežít... EXEKUCI. DLUHY. KŘIVDU. TLAK. / Redakce > NP č.525 > Téma čísla Exekuce se stávají silným mediálním tématem, což naznačuje, že jde do tuhého. Je to takové globální oteplování po česku. Pustili jsme se do něj také už kvůli našim prodejcům. Přejeme si změny, aby se jim líp žilo. A každému desátému s nimi... číst dále
celý archiv