NP č.522 > VIP RozhovorSnad nedopadnu jako Johanka z Arkuprodejkyně Leona, Prodejce Pavel

Prodejci Nového Prostoru a zároveň partneři Leona a Pavel jsou jedněmi z nejmladších prodejců. Do Prahy a k prodeji NP se dostali teprve nedávno a společně tu hledají nové šance a životní příležitosti. Od YouTubera Kovyho je věkově dělí vlastně jen pár let, přesto žijí ve zcela odlišných světech. Tedy na první pohled. Když dojde na povídání o životě, ukáže se, že si dobře rozumějí.

Pavel: Udivuje mě, že mladej člověk jako ty dokáže takový věci. Že umíš lidem sdělovat tolik věcí přes internet nebo že jsi mluvil s Jeanem Junckerem o politice a tak.
Kovy: No to bylo něco. (smích) Všechno to začalo, když sem byl malej a bavilo mě natáčet různý věci na takovej ten devadesátkovej oboustrannej kazeťáček. Už tehdy jsem to dělal tak, jako kdyby mě někdo poslouchal a mluvil jsem ke spoustě lidí. Pak jsem objevil YouTube a od začátku mě fascinovalo, jak je to snadné – máš platformu pro sebe a nemusíš se ani dostat do televize nebo do divadla. Naši mi koupili kamerku a ve škole jsme na ni natáčeli vtipný věci. Pak jsem dělal s kamarádem různý skeče a parodie a začalo nás sledovat víc a víc lidí.


Leona: Mě zaujalo, že dokážeš lidi hodně ovlivnit a že se pohybuješ mezi třicítkou nejvlivnějších lidí na internetu. Já když jsem studovala střední školu, tak jsem si vždycky myslela, jak ta kněžna Libuše dokáže skvěle ovlivnit společnost. A Johanka z Arku, která jde s vojskem a všechny ovlivní. A ty seš tady teď jako oni.
Tak snad nedopadnu jako Johanka. (smích) Je to trochu strašidelný, když si člověk uvědomí, kolik lidí mu naslouchá. Trvalo mi dlouho, než jsem si to utříbil a uvědomil jsem si, jak mluvit k tolika lidem najednou. Hlavně u těch nejmenších, co jsou nejnáchylnější, to bylo nejtěžší.

Já věřím v osud a karmu. Někdo to má snazší, protože do tý životní vody dostane plovací kruh, a jiný ho holt nemá. Máte něco, co vám třeba pomáhá?

Leona: Máš pocit, že bys hodně ovlivnil lidi? Že bys třeba uměl změnit jejich názor? A popřípadě jak?
Ze začátku, když jsem se vyjadřoval k politice, jsem se vždycky naštval a šel udělat video. Čím víc jsem měl diváků, tím víc jsem ale zjistil, že to o emocích úplně bejt nemá. Spíš než abych lidem vnucoval svůj názor, co si o něčem mají myslet, tak se jim snažím říkat, o co se mají zajímat, a dát jim fakta z více úhlů pohledu. Nejlepší je, aby si každej udělal názor sám, i když je to těžký, protože lidi mají hodně tendence názory druhých papouškovat… Ale Nový Prostor, co děláte vy, je taky moc fajn projekt, taky máte možnost oslovit spoustu lidí. Já si časopis kupuju často a vždycky jsem nervózní, když nevidím prodejce na jeho místě.


Leona: Já prodávám v knihovně a je to tam fajn. Čekala jsem nějakou velkou kritiku, ale nikdo zatím neřek špatný slovo, lidi se chovali slušně.
Proč by kritizovali?


Leona: Protože si myslí, že lidi žebraj.
Pavel: Oni o tom lidi nejsou moc dobře informovaní, jak to funguje.
Já vás ze svojí perspektivy obdivuju, že to je něco víc než si někde sednout a dát před sebe klobouk. A jak jste se k tomu dostali?

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / prodejkyně Leona VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Prodejce Pavel VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.