NP č.521 > Téma číslaTo bude tanec!Redakce

Tanec je nejjednodušší způsob, jak se v mžiku oka dostat do změněného stavu. A nepotřebujete k tomu nic jiného než sami sebe.

V té úplně nejprostší verzi tance nepotřebujete žádnou speciální pomůcku, žádný trénink, nic nákladného nebo složitého. Nepotřebujete dokonce ani hudbu. Člověk si vystačí sám se sebou. Tančit můžete klidně jenom jednou rukou a dosáhnete stejného emociálního prožitku, jako byste tančili celým tělem. Vlastně je to takový pěkný dárek, který nám byl přibalen k životu, a jak v rozhovoru na stranách 12–13 říká etnoložka Daniela Stavělová, ten dárek byl dán úplně všem, protože potřebu tance má každý člověk bez rozdílu vrozenou.


Tanec prapůvodně ale nebyl žádná zábava, na kterou by se hromadně koukaly masy lidí. Byl vždy součástí rituálů a nezřídka byl používán jako komunikační prostředek k navázání kontaktů s oním světem. Neméně důležitou úlohu měl i v našem národně uvědomovacím procesu koncem devatenáctého století, kdy měly sbírky lidových tanců a písní podpořit naši národní identitu. Celá tahle snaha pomoci národu tancem pak přispěla i k tomu, že náš model školami podporovaných tanečních je světovým unikátem. Nikde jinde se základy společenských tanců nevyučují na prahu dospělosti tak masivně jako u nás. A tak se dodnes v tanečních po celé republice ozývá věta, která prý do vydýchaných sálů padá už od třicátých let devatenáctého století: Pánové, zadejte se. Příběh tanečního mistra Jiřího Dohnala, který na Příbramsku vede taneční už přes padesát let, čtěte v rozhovoru Michaely Rozšafné na stranách 14–15.


Abychom pestrost tance ukázali i z pohledu dnešních dní, poohlédli jsme se po současných tanečních proudech. Kolega Darek Šmíd narazil na pole dance neboli tanec u tyče a ve svém textu na stranách 18–19 rozehrává zajímavou debatu o tom, zda devítileté holčičky u tyče, kterou máme spojenou spíše s nočními bary a erotickým průmyslem, jsou ještě akceptovatelné. Ovšem pole dance je tak neuvěřitelně rychle se rozvíjející taneční disciplína, že už byl přesunut mezi sporty a spolu s pokerem dokonce usiluje o olympijskou nominaci.


A abychom vás ke čtení následujících stran přitáhli definitivně, podle toho, jak se vám s někým tančí, prý poznáte, jaký bude v posteli... Zkrátka letní téma jako hrom!


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Dobrý psychopat / Redakce > NP č.494 > Téma čísla Když se řekne psychopat, vybavíme si někoho v lepším případě nesnesitelného, v horším případě okolí nebezpečného. Jsou ale vlastnosti, díky kterým lidé s psychopatickými rysy mohou hrát ve společnosti kladnou a zásadní úlohu. Psychopat díky absenci emocí a strachu může činem na hraně totálního rizika posunout lidstvo vpřed. Hledáme dobrého psychopata! číst dále Strašidlo jménem sluníčkář / Redakce > NP č.479 > Téma čísla Českem obchází nové strašidlo, říká se mu sluníčkář. Jako první jej popsal už před třemi lety v sérii článků Jiří X. Doležal, v době migrační krize se ale zjevuje stále častěji. Jak jeho podobu popisují lidé, které vystraší? číst dále 90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila / Redakce > NP č.515 > Téma čísla Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky. číst dále Exkluzivně: Ceny inzerce na rok 2024 za letošní ceny! / Redakce > NP č.613 > Blog Hledáte čtenáře, kterým záleží na společenské odpovědnosti? Naplánujte si inzerci v časopisu Nový Prostor ještě dnes a ušetřete více než 50 %! číst dále