NP č.520 > Téma číslaIndustriál dovolenáRedakce

Industriální turistika je na vzestupu. Co bylo dříve objektem zájmu odborníků a fanoušků industriálu, je nyní přístupnou zábavou pro celou rodinu.

Průmyslová minulost naší země byla dlouho brána jako něco, za co se máme spíše stydět, likvidovali jsme ekologické škody, industriální pozůstalost nám byla z mnoha pochopitelných důvodů na obtíž a více než na to, jak na tradice svébytné nejen architektonické disciplíny navázat, jsme přemýšleli, jak se jí zbavit. Jak trefně říká v rozhovoru historik architektury a industriální archeolog Benjamin Fragner, snažili jsme se „zbavit se té ostudy".


A tak jsme tovární komplexy zbourali a namísto toho si na jejich místech postavili podobně nelidská obchodní centra jakožto symboly nové, lepší doby. A nebo kancelářské budovy, aby bylo kde vydělávat na to, co lze v obchodních centrech utrácet.


Teď z nás nemluví nějaké temné spodní proudy temné komunistické nostalgie, teď z nás mluví spíše lítost za to, s jakou lehkovážností jsme se zbavili dědictví symbolizujícího um a know-how, které pomalu, ale jistě mizí. V lehce dětinské bláhové opojenosti vlastní modernosti jsme za hlavu hodili byť velmi problematické, tak i úctyhodné dědictví našich předků.


Vstupujeme do věku, kdy stále více hodnot vzniká nikoliv těžkou manuální prací, ale ťukáním do počítače. Ať už si o tomto společensko-technologickém posunu myslíme cokoliv, určitě má smysl vstupovat do téhle nové vývojové fáze s uklizeným stolem. Mít jasno v tom, že naše průmyslová minulost má spoustu problematických rozměrů, ale s tím, co nám po ní zůstalo, se dá nakládat navýsost kreativně a smysluplně. Dostáváme se naštěstí do časů, kdy zachování a konverze industriálních památek je i pro developery smyslupnější a prestižnější než objekt strhnout.


Připravili jsme pro vás průvodce industriálním Českem. Všichni známe hrady, zámky, klasické památky a jsme na ně právem pyšní. Pokud ale chcete poznat Česko zase z trochu jiné perspektivy a v trochu jiném kontextu, pak do svých letních plánů zařaďte i něco z následujících stránek.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Deset důvodů, proč vymazat sociální sítě / Darek Šmíd > NP č.520 > Novinky / Technoskop Průkopník virtuální reality Jaron Lanier se postavil do čela protisociálněsíťové osvěty ve své knize Ten Arguments For Deleting Your Social Media Accounts Right Now – čili „deset důvodů, proč byste měli smazat své účty na sociálních sítích, a to okamžitě“. číst dále Komín vždycky přežije / Libor Hruška > NP č.520 > Téma čísla Se stavebním inženýrem a historikem Martinem Vonkou jsme se sešli u paty přes sto třicet let starého čtyřiapadesátimetrového komínu bývalého cukrovaru v pražských Modřanech. číst dále Výluka začíná / Štěpán Materna > NP č.520 > Startér Projekt Výluka podporuje lidi se zájmem o vzdělávání a propojuje je se školami různého typu v různých lokalitách. Snaží se tak rozvinout potenciál učitelů a učitelek v českém školství. číst dále Fabrika Temný Důl - Dixova brusírna dřeva s papírnou / Jana Hessová > NP č.520 > Téma čísla V Krkonoších v údolí řeky Úpy se v 19. století hojně stavěly průmyslové podniky využívající vodní pohon. Z desítky brusíren se dochovala jediná – ta nejkrásnější, největší a ve své době i nejmodernější. Původně se zde brousilo dřevo na vlákninu pro papírny. Po roce 1905 přibyla výrobna balicího papíru a lepenky zrušená po 2. světové válce. Broušení skončilo až po požáru v dubnu 1965. číst dále