NP č.513 > Téma číslaAlzheimerKateřina Jačková

Neví se, jak přesně vzniká, ale postupně vás připraví o vzpomínky, slovní zásobu i tváře vašich blízkých. Na Alzheimerovu chorobu svět stále hledá lék. S docentem Alešem Bartošem z Národního ústavu duševního zdraví o prevenci a naději na účinný lék.

Co to vlastně Alzheimerova choroba je?
Jde o chronické neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém odumírají nervové buňky v určitém pořadí a určitých oblastech mozku. Tak jako se již od malého dítěte učíme novým dovednostem, tak při tomto onemocnění – dá se říci – přicházíme o tyto schopnosti v opačném pořadí, než jak jsme je v životě nabyli. Člověk se tak proměňuje zpátky v malé dítě a potřebuje čtyřiadvacetihodinovou péči.

 

Vyskytuje se nemoc i u mladších lidí, nebo je spojena pouze s vyšší věkovou kategorii?
Alzheimerova choroba se vyskytuje i u mladších jedinců, myslí se tím pod pětašedesát let věku, je to takzvaná Alzheimerova nemoc s časným začátkem. Vysloveně ve středním věku se vyskytuje také, ale já tu zkušenost nemám. Mým nejmladším pacientům je přibližně kolem 45 let, jsou to ovšem výjimky.

 

Touto chorobou jsou častěji postiženy ženy. Čím to podle vás je?
Ženy se dožívají vyššího věku, tudíž mají i vyšší pravděpodobnost onemocnění. Mohou tam hrát úlohu i vlivy hormonální.

 

Účinný lék na Alzheimerovu chorobu se stále hledá. Byla nastíněna řada cest, jak daleko je výzkum?
V tuto chvíli probíhá v několika evropských zemích mezinárodní studie založená na očkování tau-proteinem. Nejde však o preventivní očkování, jako je tomu například u chřipky, ale očkují se pacienti, kteří již mají příznaky nemoci. Začalo se před dvěma lety. My jsme se také připojili, zařadili jsme tři pacienty, kteří museli splňovat velmi přísná kritéria. Výzkum je ve fázi sběru zkušeností a dat. Na první výsledky si budeme muset počkat tři až pět let.

 

Jaké výsledky se očekávají, zastavení či vyléčení nemoci?
Já myslím, že se očekává zastavení té nemoci. Vyšší ambice je samozřejmě vyléčení, ale budeme rádi za pozitivní výsledky té první varianty.

Člověk se postupně proměňuje zpátky v malé dítě.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Kateřina Jačková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Mezi ploty / Kateřina Jačková > NP č.519 > Prodejci NP Na festivalu Mezi ploty se člověk prodírá proudícími davy, prochází kolem stánků se smaženým jídlem, s dunící hudbou v zádech a zpěvem profesionálů z hlavního pódia. Kdo došel až na louku pod jedním z pavilonů, narazil i na stage Nového Prostoru. číst dále Dostal jsem pěstí / Kateřina Jačková > NP č.518 > Prodejci NP „Než jsem se probral, než jsem si vůbec uvědomil, co se děje, dal mi několik dobře mířených ran,“ vypráví nám napadený prodejce Nového Prostoru Radek, kterého se ptáme na čerstvé modřiny a monokl pod okem. A není sám. Přinášíme vám autentický přepis debaty s prodejci, kteří se rozhodli o svých nepříjemných zážitcích promluvit veřejně. Jaké zkušenosti mají prodejci v rušné Praze s fyzickými či slovními útoky? A jak se jim brání? číst dále Žít fyzické vztahy / Kateřina Jačková > NP č.526 > Téma čísla Mají dnešní mladí lidé problém dospět? A proč nikdy nenahradí dotek lajkem, slovní zkušenost Googlem a skutečný vztah pornografií? Nejen o dnešních teenagerech a jejich sexualitě jsme hovořili s psycholožkou Lenkou Čadovou. číst dále Na později / Kateřina Jačková > NP č.511 > Téma čísla Říká se tomu social freezing, tedy zmražení vajíček „na později“. Zákrok, který dnes již platí i některé firmy svým zaměstnankyním. O neplodnosti a budoucnosti reprodukce jsme se bavili s předním českým odborníkem na asistovanou reprodukci MUDr. Jaroslavem Hulvertem. číst dále