NP č.512 > Téma číslaNeklidná dálnice D1Redakce

Sedli jste si někdy na vyhřátou silnici? Ani nemusela být kdovíjak frekventovaná, aby na vás z toho pruhu asfaltu nesálala neklidná energie, kterou dennodenně víří kola projíždějících aut. Ta samá nestálá, nervózní energie vyzařuje i z nejstarší dálnice v Česku, z déjedničky. Jenom v mnohem masivnějším měřítku.

Déjednička je fenomén a my se rozhodli, že na ní v tomhle čísle trochu zpomalíme čas, abyste si mohli prohlédnout i zákoutí, která většinou přehlédneme, protože chceme být z té zatracené autostrády co nejdřív pryč.


Pokud jsme chtěli o nejvytíženější dálnici v Česku podat co nejpřesnější zprávu, museli jsme chtě nechtě sednout do auta a vyrazit. Není to kdovíjaký výlet, a tak jsme si po trase Praha–Brno a zpět vymysleli tu nejzábavnější variantu – motoresty. Ochutnávali jsme polévky, povídali si s obsluhami a postupně nám pro déjedničku krystalizovalo takové všeobjímající haiku: auta, jídlo a smrt. Podrobný popis toho, co se děje, když po déjedničce nespěcháte, ale naopak máte oči dokořán otevřené a všechno vás zajímá, najdete na stranách 14 a 15 v textu Libora Hrušky.

 

I kdybyste o dálnici nevěděli nic, po pár kilometrech by vám došlo, že je to sakra nebezpečná věc. Kromě pomníčků, jež déjedničku prakticky rámují, existuje také pomník obětem dopravních nehod za sjezdem na Chodov a kousek od Jihlavy i symbolický dálniční hřbitov. Kolega Darek Šmíd proto vyrazil za dopravními psychology a ptal se, v čem je problém. Odpověď byla překvapivá. Problémem totiž není rychlost. Alfou a omegou dálničního provozu je bezpečný odstup. A pokud se do psychologie řidiče ponoříme ještě hlouběji, pak je to také rozpoložení, ve kterém se rozhodneme řídit. Když za volant usedáme vzteky bez sebe, jsme v té chvíli svému okolí stejně nebezpeční jako pod vlivem alkoholu. „Psychický stav ovlivňuje nejen naše chování, ale také vnímání," říká v článku „Psycho silnice" soudní znalec Alois Hudeček.


Dálnice je, třeba jako pražské metro, také galerií. A tak jsme na výpravu za silničním uměním vyslali Ivana Adamoviče. Ten objevil facebookovou stránku Davida Šťávy s názvem Nejdelší galerie, na které shromažďuje umělecké artefakty pojící se k dálnici D1. Rozhovor a fotografie najdete na straně 13.


Ať se vám daří přenést zpomalený čas na následujících stranách i na tu dálnici, a hlavně ten bezpečný odstup. Protože nebezpečný odstup není odstupem...


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Dobrý psychopat / Redakce > NP č.494 > Téma čísla Když se řekne psychopat, vybavíme si někoho v lepším případě nesnesitelného, v horším případě okolí nebezpečného. Jsou ale vlastnosti, díky kterým lidé s psychopatickými rysy mohou hrát ve společnosti kladnou a zásadní úlohu. Psychopat díky absenci emocí a strachu může činem na hraně totálního rizika posunout lidstvo vpřed. Hledáme dobrého psychopata! číst dále Exkluzivně: Ceny inzerce na rok 2024 za letošní ceny! / Redakce > NP č.613 > Blog Hledáte čtenáře, kterým záleží na společenské odpovědnosti? Naplánujte si inzerci v časopisu Nový Prostor ještě dnes a ušetřete více než 50 %! číst dále 90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila / Redakce > NP č.515 > Téma čísla Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky. číst dále Strašidlo jménem sluníčkář / Redakce > NP č.479 > Téma čísla Českem obchází nové strašidlo, říká se mu sluníčkář. Jako první jej popsal už před třemi lety v sérii článků Jiří X. Doležal, v době migrační krize se ale zjevuje stále častěji. Jak jeho podobu popisují lidé, které vystraší? číst dále