NP č.511 > Téma číslaZimní mužMichaela Rozšafná

Reinhold Latraner pracuje jako strojní zámečník a opravář lanové dráhy na nejvyšší horu Štýrska Hoher Dachstein v rakouských Alpách. Drsné mrazivé počasí je pro něj devět měsíců v roce denní chléb a jak přiznává, občas si připadá jako zimní muž.

Vaše profese vyžaduje celodenní pobyt venku. V jakých teplotách pracujete?
V létě je občas na ledovci Hoher Dachstein i dvacet stupňů teplo. Na druhou stranu, občas tam i v letních měsících padá sníh. Na jaře a na podzim se může přihodit cokoli – teplo, déšť, sníh, silný vítr... Počasí ve třech tisících metrech nad mořem je velmi proměnlivé. V zimě bývá silný mráz, až k minus třiceti stupňům. Často je taky doprovázen větrem, místy až kolem 80 km/h.

 

Máte rád zimu?
Mám moc rád zimu! Trávím v ní 8 až 9 měsíců v roce, takže to ani jinak nejde. Moje nejoblíbenější roční období je ale léto. (smích)

 

Co konkrétně vaše profese obnáší?
Pracuji jako servisman lanové dráhy na Hoher Dachstein. Podílím se na opravách všeho druhu. V zimních měsících vedle toho také zpřístupňujeme trasy pro lyžaře, nejvíce práce ale máme v létě. Každý rok po sezoně lanovku rozebíráme a přestavujeme, opravujeme opěrné sloupy a tak dále. Před zimní sezonou musí lanovka vždy projít zatěžkávacími zkouškami a několika prověřeními. V průběhu léta bývám nahoře kolem deseti hodin, v zimě o něco méně.

Miluji svoji práci, miluji hory a náš ledovec.

Na vrcholu ledovce pracujete, žijete ale v podhorském údolí ve Schladmingu. Je pro vás někdy těžké se na drsné podmínky aklimatizovat?

Vždycky je pro mě náročnější návrat do zaměstnání po dovolené. Jinak už jsem zvyklý a nemám se zimou problémy. Je to pro mě dennodenní rutina. Při pobytu ve velké zimě využíváme dobré funkční oblečení od naší firmy a v průběhu dne se několikrát můžeme jít zahřát do teplých místností.

 

Je něco, co na své práci nemáte rád?
Nic takového neexistuje, miluji svoji práci, miluji hory a náš ledovec. Neumím si představit, že bych dělal něco jiného.

 

Nepřipadáte si občas jako Yetti?
Stává se to... Třeba při sněhové bouři takové pocity občas zažívám. (smích)

 

Jak po příchodu ze zaměstnání nejraději relaxujete a odpočíváte?
Po náročné práci musím ve volném čase o to více odpočívat. Skvěle si oddechnu v našem útulném domečku při dobré kávě spolu s mojí ženou Marion nebo intenzivním pobytem v sauně. Relaxem a dobrým odpočinkovým koníčkem jsou pro mě i naše výlety na motorkách.


autor / Michaela Rozšafná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA