NP č.511 > Téma číslaZima zahřejeRedakce

Říká vám něco jméno Wim Hof? Neboli Ledový muž? Tenhle pán má zimu fakt rád. Jakože opravdu hodně hodně moc.

V roce 2008 se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů, když vydržel ponořený do ledu o minus dvaceti stupních po dobu jedné hodiny, 13 minut a 48 sekund. Zdá se vám to hodně? On tenhle svůj výkon brzy překonal, celkem své rekordy překonal šestnáctkrát. A nekoří jen sebe, ale celý svět, má na kontě 26 světových rekordů včetně uběhnutí celého maratonu 45 km v oblasti za polárním kruhem v teplotách kolem -15 °C. Přitom na sobě neměl nic než šortky a celou vzdálenost uběhl bez bot, naboso.


Když jsme se rozhodli věnovat téma tohoto čísla lidem, kteří milují zimu a vyhledávají mráz, samozřejmě že jsme na tohoto pána při redakčních poradách narazili, ale nic ve zlém, tohle je na nás trochu extrém. Tenhle pán na vás z Googlu vyskočí na první dobrou a jsou ho plné magazíny. My jsme se rozhodli hledat více mezi řádky, chtěli jsme najít lidi, kteří nám prostřednictvím svých příběhů zprostředkují na zimu a chlad zajímavý náhled. Dobrá, je tu jeden lehce extrémní, či spíše výjimečný případ. Kolega Štěpán vyzpovídal Markétu zvanou Peggy, která spolu se svým přítelem Adamem jako první v historii zvládla Laponskou výzvu – což je devět set kilometrů dlouhý puťák Laponskem. Kromě obligátních a zajímavých rad ohledně toho, jak se udržovat i v extrémně studených podmínkách v relativním teple a jak vlastně nezmrznout, se Peggy rozpovídala o tom, co takováhle túra udělá se vztahem. U sportu ještě zůstaneme, ale v rekreačnější podobě. Ledoznalec Radek Mikuláš je nejen vášnivým bruslařem, ale také autorem skvělé knihy Ledové Čechy, což je asi první a jediný ledový průvodce po naší vlasti. Po jakých řekách se dá bruslit a co všechno krásného přitom můžete pozorovat? Méně romantický pohled na sníh pak nabízí kolega Libor, který se začetl do historie českého ledařského průmyslu, který ještě ve 20. století zajišťoval mimo jiné to, že pivovary měly – relativně – studené pivo po celý rok. A protože si dáváme záležet na tom, aby téma ke konci vygradovalo v něco – řekněme – nadčasovějšího, celý materiál uzavírá skvělý text Darka Šmída. Co se stane, když se necháte zmrazit? Jelikož přitom zemřete, duše vám odejde z těla, a když vás rozmrazí a oživí, kým budete? Rozmrzlíkem bez duše?


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Dobrý psychopat / Redakce > NP č.494 > Téma čísla Když se řekne psychopat, vybavíme si někoho v lepším případě nesnesitelného, v horším případě okolí nebezpečného. Jsou ale vlastnosti, díky kterým lidé s psychopatickými rysy mohou hrát ve společnosti kladnou a zásadní úlohu. Psychopat díky absenci emocí a strachu může činem na hraně totálního rizika posunout lidstvo vpřed. Hledáme dobrého psychopata! číst dále 90. léta Tvá vláda, lide, se k tobě navrátila / Redakce > NP č.515 > Téma čísla Na každé dekádě 20. století by se dal najít celý vagón zajímavých námětů pro tvořivé uchopení. Když jsme ale někdy v lednu seděli na poradě kolem našeho kulatého redakčního stolu, nikoho ani nenapadlo, že bychom se pustili třeba do sedmdesátek. Všichni jsme chtěli devadesátky. číst dále Exkluzivně: Ceny inzerce na rok 2024 za letošní ceny! / Redakce > NP č.613 > Blog Hledáte čtenáře, kterým záleží na společenské odpovědnosti? Naplánujte si inzerci v časopisu Nový Prostor ještě dnes a ušetřete více než 50 %! číst dále Strašidlo jménem sluníčkář / Redakce > NP č.479 > Téma čísla Českem obchází nové strašidlo, říká se mu sluníčkář. Jako první jej popsal už před třemi lety v sérii článků Jiří X. Doležal, v době migrační krize se ale zjevuje stále častěji. Jak jeho podobu popisují lidé, které vystraší? číst dále