NP č.511 > Téma číslaDejte se k leduDarek Šmíd

Několik set zmrazených lidí dnes čeká na rozmrazení v budoucnosti. Jenže zatímco zmrazit člověka umíme, přivést jej zpátky k životu takového, jaký byl, je o něco složitější.

Kryonika, označovaná také jako „kryogenetické uchování", je postup, při němž je lidské tělo zmrazeno (deník Guardian uvádí teplotu -196 stupňů Celsia); současné technologie sice neumožňují tělo zase rozmrazit bez jeho poškození na molekulární úrovni, nemluvě o hypotetickém navrácení hluboce zmrazeného člověka zpátky k aktivnímu životu, jenže kryonika vyhlíží s nadějí do budoucnosti i v tomto ohledu: její zastánci věří, že stejně jako se v budoucnosti dobereme metod, jak vyléčit dnešní nevyléčitelné nemoci, tak budeme schopni oživit člověka zmrzlého na kámen.

 

A je tu ještě jeden problém – vzhledem k tomu, že současná legislativa neumožňuje ani dobrovolné zmrazení člověka, který je ještě naživu, byli všichni dnešní čekatelé na rozmrazení uchováni v mrazu až poté, co nastala jejich nezpochybnitelná smrt – futurističtí rozmrazovači tak budou muset vyřešit ještě o jeden problém víc než jen rozmrazit smrtelně nemocného člověka; totiž rozmrazit mrtvého člověka, úspěšně jej resuscitovat a teprve poté vyléčit jeho dosud nevyléčitelnou chorobu.

 

Moment, řeklo se "všichni dnešní čekatelé na rozmrazení"? Ano, na zeměkouli je dnes nějakých 350 lidí naložených v kovových nádržích v tekutém dusíku – většina z nich ve Spojených státech, několik dalších v ruském KrioRusu, kde lidé sdílejí místo ve futuristických mrazácích s oblíbenými domácími mazlíčky a jsou zde uchováni vertikálně, hlavou dolů – v případě, že by se něco podělalo, začali by tát od nohou, a ne od hlavy. Ve stavu hlubokého zmrazení čekají na probuzení. První z nich, doktor James Bedford, se nechal zmrazit už v roce 1967 (když zemřel, měl rakovinu ledvin, která mu metastázovala do plic) a americké kryonické firmy jako je Cryonics Institute (kde je uchován Bedford) nebo Alcor Life Extension Foundation (kde je u ledu zakladatel kryoniky Robert Ettinger, stejně jako jeho matka a první i druhá manželka) přijímají už roky stovky dalších žádostí.

Pokud mrtvé zmrzlé tělo opustí duše, koho pak rozmrazíme?

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.