NP č.508 > Téma číslaVánoce s komikyRedakce

Kolegové z australského street-paperu The Big Issue Australia svým čtenářům pravidelně chystají tzv „comedy issues“, tedy čísla, která tamní redakce připraví ve spolupráci s nejlepšími australskými komiky a hvězdami stand-up comedy. Tahle vydání mají u australských čtenářů i prodejců pokaždé obrovský úspěch, a protože stand-up je žánr, který v Česku poslední roky zažívá nebývalý boom, rozhodli jsme se australský nápad přenést do předvánočního Česka.

Stand-up je velmi specifický žánr – na jedné straně osamocený komik, mikrofon a jeviště, na straně druhé hlediště plné zvědavých obličejů – tak nás pobav. Je to vůbec nejtěžší komická disciplína, jestli jste vtipní nebo ne, to poznáte okamžitě. Buďto publikum rozesmějete, anebo se v tom rozpačitém tichu pořádně vykoupete. Umět přijít na scénu před desítky i stovky cizích lidí a začít sypat z rukávu vtípky tak, aby za chvíli celý sál bouřil smíchy, na to musíte mít opravdu kuráž a hlubokou víru ve své komediální schopnosti. A nebo naopak totální nedostatek soudnosti.


Takové jedno hloupé klišé o komicích obecně říká, že jsou to v soukromí smutní a depresivní lidé, často obtížné, až hraniční osobnosti a že život s komikem není zdaleka taková legrace, jak by se mohlo zdát. Chápeme únavu komiků z toho, že po nich lidé chtějí, kamkoliv se jen vrtnou, nějaký vtípek nebo aspoň dobrou náladu. A stejně tak rozumíme podivu člověka, který tváří v tvář známému komikovi zjišťuje, že je to vlastně obyčejný člověk, a ne stroj na vtipy. Ono to tak s těmi klišé je, že jsou často dost k ničemu a spíše člověka matou a rozptylují od skutečné podstaty věci.


I k Vánocům se pojí spousta zavádějících klišé. Ať už jsou to mantry jako „šťastné a veselé, a hlavně to zdravíčko", které odříkáváme už tak nějak bezmyšlenkovitě, nebo každoroční sborové lamentování nad tím, jak se z duchovního svátku vytrácí ono duchovno a jak se to celé mění jen na bohapusté nakupování a přejídání. I toto jsou trochu zavádějící klišé. Stejně jako komici nemusejí být pořád vtipní, nemusí být Vánoce jen o stresu a nakupování. Stejně jako nemusejí být komici v soukromí nestabilní sociopaté, nemusí být Vánoce vždy jen šťastné a veselé. Život je naštěstí natolik pestrý a nevyzpytatelný, že ve výsledku nám z těchhle všech klišé pokaždé namíchá trochu jiný koktejl.


Proto jsme oslovili nejlepší české stand-up komiky a požádali je o co nejosobnější texty o Vánocích. Jak vyjímeční lidé obdaření svérázným smyslem pro humor pojmou svůj příspěvek o Vánocích? Byli jsme zvědaví.


Bude to osobní? Bude to cynické? Bude to třeba i smutné? Bude to vážné? Bude to trapné? A bude to vůbec vtipné? Vyslali jsme do světa prosbu a vrátila se nám úžasná směs nejen textů, ale i třeba kreseb a fotek, a pokud se tím vším prokousáte, zjistíte, že nakonec to dopadlo přesně tak, jak jsme přemítali – je to vtipné, osobní, trapné, vážné a místy i smutné. Protože Vánoce nejsou jen komerční nebo duchovní, stresující nebo veselé, a protože komici nejsou vždy jen vtipní, nebo naopak divní. Je to všechno dohromady. Přesně tak, jak to má být.
Za celou redakci a prodejce a tým NP vám přejeme přesně takové Vánoce, jaké je chcete mít.


autor / Redakce VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA