NP č.505 > Téma číslaAutismus v sobe má velikou lidskostJan Štěpánek, Jakub Yellen

Martinu Selnerovi, pečovateli ve stacionáři s autistickými dětmi, autorovi blogu Autismus & Chardonnay, v těchto dnech vychází stejnojmenná knížka. Povídali jsme si o tom, jak jeho práce ovlivňuje jeho psaní a že to někdy funguje i obráceně.

Byla dřív tvoje ambice psát a teprve potom do toho přišly tvoje autistické děti, nebo až ty děti vzbudily tu ambici psát?
Přesně si pamatuju ten den, kdy jsem se rozhodl psát ten blog. Byli jsme zrovna s dětma na procházce. Den předtím jsem si napsal asi tři odstavce textu a zjistil, že mi to dělá dobře, bylo to, jako bych se někomu svěřil, a ulevilo se mi. Zpočátku jsem měl trému, byl jsem nervózní a potřeboval jsem, aby si toho nikdo vlastně ani moc nevšímal. Proto jsem taky ty první blogy publikoval v sobotu o půlnoci, aby to četlo co nejmíň lidí.


V tom je dost velikej rozpor, zveřejnit něco ve chvíli, kdy se vlastně skoro nikdo nedívá... (smích)
Později jsem zjistil, že to celý asi může být docela fajn, a rezignoval jsem na nějaký pocity, jak moc se mi to povedlo nebo nepovedlo. A dneska už jsem si jistý, že jsou lidi, které to oslovilo, zajímají se o to víc a výsledkem může být i rozhovor, který tady teď vedeme...

Lidskost autistů způsobuje, že se v práci někdy smějeme a někdy zase brečíme.
Přesně tak bych to chtěl zachytit do svých textů.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Štěpánek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Pes je zvíře. Nesmíme mu přičítat lidské emoce / Jan Štěpánek > NP č.527 > Téma čísla To, jak se pes chová a projevuje, je odrazem duševního stavu jeho majitele. S Kristýnou Sedlákovou (psikouc.cz) jsme si povídali o svébytné dynamice mezi člověkem a jeho psím kamarádem. Kristýna je psí psycholožka. „Občas si ale připadám víc jako psycholog lidí,“ říká. číst dále Dluhy nezmizí. Je to tvrdé, ale je třeba umět s nimi žít. / Jan Štěpánek > NP č.510 > Život prodejce Předluženost a exekuce, to je mezi prodejci to nejožehavější téma. Jak si trochu ulehčit život s exekutory za zády, přišli prodejcům poradit specialisté na dluhové poradenství Václav Kučera a Eliška Korencová ze společnosti Člověk v tísni. číst dále Docela slušnej čundr / Jakub Yellen, Jan Štěpánek > NP č.533 > Téma čísla Jak chůze tříbí trpělivost, jak se podobá meditaci, jak meditace souvisí s bolestí a co to znamená špatně sbalený batoh, o tom si s námi povídali tři poutníci Alžběta, Kristýna a Tomáš. číst dále Jako by se na mě ti chlapi domluvili / Jan Štěpánek > NP č.497 > Život prodejce Divadlo Pod Palmovkou chystá premiéru slavné Paní Bovaryové. Příběh nenaplněné lásky, životního zklamání a deziluzí nám připomněl životní osudy naší prodejkyně Květy. Vypravili jsme se tedy s Květou za tvůrci inscenace. číst dále