NP č.503 > FejetonHoštice 4.0Jan Stern

Nedávno jsem se znenadání ocitl na jakési debatě moudrých. To bývá těžká chvíle v životě lidském. A byla. Mluvilo se tam o budoucnosti. Přesněji o „čtvrté průmyslové revoluci“. To je jako to, že všechno budou dělat roboti. A všechno bude digitální a kyber a smart a tydlety věci.

Že všechno budou dělat roboti, na tom se tam všichni shodli, ačkoli někteří měli dost velký problém odemknout zamčený mobil. Ale furóre nastalo, když všichni ti moudří a vidoucí začali diskutovat, co tedy bude jako s lidma. Kteří budou najednou kapánek zbyteční.


Jeden pán, který četl svůj příspěvek, jak jsem si všiml, ze školní písanky, říkal, že je to marný, že všichni budeme muset být programátoři a u nich ve výzkumáků prý už kdysi nějaké sčoty měli a už tehdy věděli, že je to budoucnost, jen jim nedala státní plánovací komise zelenou a hangár, kam by šel ten nový počítač, co ho chtěli, nastěhovat. A povídal ten pán s písankou, že ti, co nebudou umět programovat, se jako nechají dožít, ale děti se jim nebude moct dovolit mít, poněvadž by hrozilo, že se z nich narodí další neprogramátoři.


A pak tam byl jiný diskutér a ten se tomu jen smál a tvrdil, že to je blbost, že to už je dávno vymyšlený, že těm, co budou zbyteční, se prostě bude vyplácet „nepodmíněný základní příjem" a ať si dělají, co chtějí. Že zdroje jsou, a to je vlastně ta říše svobody, co jsme ji asi vždycky chtěli.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Stern VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Údery otevřenou dlaní / Jan Stern > NP č.460 > Fejeton Existují teorie pravící, že východní bojová umění vznikla tak, že Číňané zkopírovali chvaty vojáků armády Alexandra Velikého při jeho východním tažení. Jenže zatímco Sašovi hošani v boji muže proti muži protivníka prostě flákli nebo kopli, východní lid přiváděl drobnými úpravami dalších a dalších kopií původního originálu bojové chvaty k dokonalosti a takto vzniklo karate, kung-fu, judo a já nevím, jak se ještě všechno to vznešené bitkaření jmenuje. Východní lidy jsou zkrátka v kopírování mistři. číst dále Paradigma pekla / Jan Stern > NP č.451 > Fejeton Jeden velký filozof kdysi napsal takovou divadelní hru, kde se lidi dostanou do pekla. Ale to peklo nemá kotle, ani chlupaté čerty s ocasem až na zem, ba ani červené tapety. Je to obyčejný pokoj, z něhož nejde odejít, a v němž jsou lidé, se kterými si nelze porozumět. V závěru té filozofické hry se pak praví, že peklo jsou ti druzí. číst dále Madona s Ježíškem / Jan Stern > NP č.531 > Fejeton Mám jednu známou. Vy máte stejnou, nezapírejte. Chodí na jógu, konzumuje raw stravu, ví, co jsou čakry, a má je všechny aktivované, čte knihy o osobním rozvoji a je plně rozvinutá. číst dále Kaboňák český / Jan Stern > NP č.477 > Fejeton Je ošidné o nějakém národě říct, že je takový nebo makový. Většinou jde jen o mýty. číst dále