NP č.499 > Život prodejceVaření je dobrodružstvíJakub Yellen

Pro téma „Jídlo a prodejci NP“ jsme hledali gurmána, který si navzdory životním podmínkám dokáže jídlo s láskou připravit a vychutnat. Prodejce Richard z Florence o něm ještě k tomu umí i mluvit.

Richarde, kdo tě naučil vařit?
Jako každýho správnýho chlapa mě vařit naučila maminka, která velice jednoduše řekla, že jsem sice ještě dítě, ale že vařit prostě umět musím. Je fakt, že jsem pak díky tomu měl i šťastné poměry se ženami. Ženskejm se to líbí, když chlap umí vařit. Kolikrát jsem pak mamince v duchu děkoval a říkal si, že měla pravdu. Maminka má vždycky pravdu.


Co máš z jídel nejradši?
Nejradši mám babiččinu svíčkovou. Taková je jenom jediná na světě. Ten její recept, to je poctivá stará škola. Vzala flákotu buď pravý svíčkový nebo falešný zadní, eventuelně jsem byl poučen, že takhle se taky dá udělat zajíc, a prošpikovala ji špekem, pak uvařila zálivku, což byla osmažená mrkev, celer, petržel, do toho dala sůl, pepř, ocet a vodu, tymián, jalovec, nový koření a bobkový list. Tímhle to našpikovaný maso přelila. Pravou svíčkovou tam nechávala den a tu nepravou i tři dny. Pak se to maso ze všech stran opeklo a vrátilo se do marinády dusit. Ke konci se přidalo červený víno a úplně ve finále kysaná smetana. Barva tý omáčky byla taková do růžova. Nejvíc na tomhle receptu babičku bavilo, když viděla svýho vnuka, dceru a zetě, jak seděj, maj boule za ušima a nikdo samým blahem ani necekne... (smích)

Ženskejm se to líbí, když chlap umí navařit.

 

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.