NP č.496 > Novinky z uliceNový Prostor v divadelním představeníJakub Yellen

Nový Prostor a jeho prodejci dostali pozvání do divadla. Užili si báječný večer i s následným večírkem v divadelním klubu.

Divadlo D21, působící také pod názvem Malé Vinohradské, začalo Nový Prostor v průběhu března bombardovat výzvami, aby naši prodejci navštívili ojedinělou talk show s názvem Komu zvoní Hana. Každý, kdo se u vchodu prokáže průkazkou NP, měl mít dokonce vstup zdarma. Celý záměr se nám naplno rozkryl až při samotném představení, jehož pointou byl nový prostor alias Nový Prostor. Herečky Hana Mathauserová a Ivana Machalová si pozvaly zakladatele crowdfundingového projektu Startovac.cz Martina Bryknera a v nekompromisně nekorektním rozhovoru se domáhaly řešení, jak mají peníze na bohulibé projekty žádat lidé, kteří nejsou on-line, nebo dokonce nemají počítače. Divadelní večer obě aktérky věnovaly všem lidem bez domova a prodejcům NP nabídly volné vstupenky na celý repertoár divadla. „Jsme moc rády, že jste přišli," říkala pak skupince prodejců Ivana Machalová, „já jsem dneska ještě obcházela po Praze prodejce a zvala je na večer, ale nebylo to nic jistýho. A pak nám z redakce zavolali přímo na zkoušku a my jsme měly obrovskou radost, že dorazíte!"


Když jsme divadlo D21 na Vinohradech hledali, putovali jsme totálně rozkopanou Belgickou ulicí, přelézali můstky nad výkopy a Růženka z Františkánské zahrady o francouzských holích sakrovala: „Já myslela, že jdem do velkýho Vinohradskýho a my jdem do ňákýho malýho, sem tak ještě někdy pudu!" Když jsme se pak po představení s D21 loučili, Růženka si odnášela program na duben s plnou hlavou plánů, na co všechno si sem zajde. Výkopy nevýkopy. A protože nám dva dny nato přišel od Hany a Ivany mail, ve kterém nám líčí, že by svoji příští talk show chtěly udělat s naším prodejcem, mohla by se Růženka stát dokonce součástí jednoho z představení. Berte to jako pozvánku na jednu z příštích „tok šok" Hany a Ivany v D21, Záhřebská 21, Praha 2. Něco podobného v pražském divadle nezažijete.


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Mudro / Jan Stern > NP č.496 > Fejeton Dnes vás musím varovat hned na začátku. Dnes budu mudrovat o životě. Tak vám to na mě přišlo. číst dále Po o? Nebo po spa? Prodejce Zdeněk a Amálka versus herec Zdeněk Piškula / Zdeněk Straka > NP č.496 > VIP Rozhovor Takovýhle rozhovor ještě Zdeněk Piškula nedával. Žádné otázky na Svěráka, na pohádky, na přítelkyně nebo na StarDance. Prodejce Zdeňka na rozhovor doprovodila pětiletá Amálka, coby zástupkyně obřího fanklubu Zdeňkových fanynek. A řeč se stočila k otcovství, vojně i vzpomínkám na školku. číst dále Zažít město jinak / Jakub Yellen > NP č.496 > Novinky z ulice Auto*Mat, hnutí za lepší život v Praze, plánuje ve spolupráci s Architekty bez hranic pro tento rok nový projekt, zaměřený na dlouhodobé zásahy do veřejného prostoru Prahy. Cílem projektu s názvem Městomil, je podpořit místní, aby oživovali a proměňovali místa, kde žijí, k lepšímu. číst dále Ode dneška už napořád! / Jakub Yellen > NP č.496 > Téma čísla Za spisovatelem Josefem Formánkem jsem přijel do Ústí nad Labem jako přepracovaný, uhoněný pes, který by se tak rád šel koupat do řeky, tak rád by se proběhl lesem, tak rád by vyvalil břicho na slunce, ale nemůže, protože zrovna musí dělat něco jiného. „Jakube, podívej se na mě,“ řekl Josef, natáhl ruku k mému čelu a luskl prsty. „Od teď máš prázdniny. Už nic nemusíš. Jen si užívej...“ Debordelizace mého nitra se po tomhle rozhovoru rozjela jako nákladní vlak z kopce. číst dále