NP č.495 > Téma číslaVasektomie a basketbalDarek Šmíd

Kolonizace života a smrti mezi kuchyní a obývákem

V Americe se tomu říká „březnové šílenství". Jde o každoroční svátek všech opravdových mužů, kteří se několik dní v kuse povalují na gauči před televizí, pojídají chipsy, polykají pivo a sledují vyřazovací basketbalový turnaj Národní vysokoškolské atletické asociace NCAA.


Existuje ale ještě jedno „březnové šílenství", jež je s basketbalovým maratonem v podivuhodné synchronicitě: ten čas roku, v němž se všichni opravdoví muži nahrnou do ordinací doktorů a nechají si tam přerušit chámovody, aby už nemohli mít děti.


Masový zájem o vasektomii je sladěný s březnovou basketbalovou událostí z prostého důvodu: po zákroku je nutno několik dní trávit na gauči u televize, s vychlazeným pivem v jedné ruce, balíkem chipsů v druhé a pytlem ledových kostek přitisknutým na neplodný rozkrok. Proč se koneckonců objednávat na sterilizaci v době, kdy hrají v televizi cokoli jiného než ten nejlepší basket?


Moderní muž, který vysype o půlnoci z rukávu jména nejlepších hráčů všech osmašedesáti inkriminovaných basketbalových týmů, se na vasektomii dívá z praktického hlediska: živím rodinu, a pokud chci, aby rodina prosperovala, je záležitostí mé mužské cti nechat si přešmiknout chámovody, abych mohl mít se svou ženou i nadále pravidelný sex podle jízdního řádu, aniž bych riskoval, že do našeho podnájmu přivedu další hladový krk. „Šmik – a je to!" Vítězství emancipovaného muže, který poroučí životu a smrti, oslavme u rundy basketbalu!


Je to ale skutečně vítězství muže? To, že se teď v pooperačním stavu rozvaluje na kanapi, do trenek mu kape tající led a na obrazovce sleduje dlouhonohé alfa samce, kteří před ním sázejí jeden kulatý míč do lačně zejícího otvoru koše za druhým? Nebo jde o vítězství jeho ženy, která nyní míchá vajíčka v kuchyni... a ačkoli poslouchá z obýváku basket už druhý den v kuse, na tváři jí hraje úsměv: genofond mého muže je navždy už jen můj; jeho výtečné geny už se nikam šířit nebudou; dokonce i kdyby došlo k té politováníhodné záležitosti, že by jej zlákala jiná žena, nikdy se z ní nemůže stát má biologická konkurentka v pravém slova smyslu. Kolonizovala jsem plémě svého muže. Do poslední kapky jsem vytěžila jeho genetické bohatství. Vše, co z něj vzešlo, patří mně.


Žena rozklepne na pánev ještě jedno vajíčko.


Basketbal z televize nezněl jejím uším ještě nikdy tak sladce.


autor / Darek Šmíd VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Potíže s Bohémou / Ivan Adamovič > NP č.495 > Kultura Televizní seriál Bohéma rozvířil diskusi, jak to ostatně filmy režiséra Roberta Sedláčka umějí. Rozhodl se narušit obraz nejmilovanějších herců první republiky, navíc v tíživých časech okupace. A reakce byla bouřlivá. Chtěli jsme od režiséra a jeho odborného poradce, historika Petra Koury, zjistit, kam může tvůrce zajít v autorské licenci na dějiny. Kde je hranice mezí uměleckého zobrazení? číst dále Zabijácké stroje mění budoucnost války / Darek Šmíd > NP č.495 > Novinky / Technoskop Autonomní zbraně přebírají od lidí zodpovědnost za to, kde, kdy, jak a koho zabijí. číst dále Sen o české Africe / Libor Hruška > NP č.495 > Téma čísla Po 1. světové válce někteří Češi podlehli imperiálním choutkám. Co kdybychom po poraženém Německu získali Togo? Pokud se o tom mezi evropskými diplomaty kdy jednalo, tak pouze v kuloárech. Historik a spisovatel Pavel Kosatík se ale zamýšlí, jakými bychom byli koloniálními správci a jak by to ovlivnilo naše další dějiny. číst dále Psanci této země / Jan Stern > NP č.495 > Fejeton Když jsem byl malý chlapec, zaslechl jsem čas od času něco o vykořisťování. Protože jsem se však staral více o Třeskoprsky a samolepky Šmoulů, nezachytil jsem, co to přesně je a kdo koho vlastně v tom kapitalismu za kopcem vykořisťuje. Nakonec ovšem kapitalismus kopec přelezl, doplížil se až k Blaťáku a já dostal možnost si tu věc prostudovat takříkajíc zblízka. Dnes už mám zcela jasno. Důkazů jsem nashromáždil hafo: Vykořisťování existuje. Nelze vskutku nevidět, jak zaměstnanci vykořisťují své zaměstnavatele. číst dále