NP č.492 > Poradna první pomociDědictví versus exekuce. Co s tím?Jan Kalous

Co se stanete, když je váš plat zatížen exekucí a vy do toho dědíte? co dělat v případě, kdy dědíte podíl rodinného majetku? jak zabránit tomu, aby vaše exekuce nedolehla i na majetek zbytku rodiny?

Jiřímu zemřel otec, který měl spolu s matkou ve společném jmění manželů nemovitosti – byt a chalupu. Jiný majetek v podstatě není, vybavení domácnosti nemá velkou hodnotu. Klient má ještě tři sourozence. Protože je Jiří ve špatné finanční situaci, postupně si půjčil u několika věřitelů peníze, které ale není schopen splácet. Někteří z nich na něj již podali žalobu, probíhá jedna exekuce srážkami ze mzdy. Celkově dluhy činí asi 150 000 Kč. V dědickém řízení by měl dostat část nemovitostí, on se ale bojí, že je bude chtít exekutor kvůli dluhům a že tím přijde matka o bydlení i o chalupu. Může odmítnout dědictví po otci? Jak zajistit, aby matka ani sourozenci netrpěli jeho dluhy, aby matka nepřišla o bydlení?

 

Začneme pěkně popořadě – Jak funguje dědické řízení?

Jestliže zemře jeden z manželů, musí nejprve dojít k vypořádání společného jmění, aby se určilo, co z majetku připadne pozůstalému manželovi a co se stane součástí dědictví. K vypořádání společného jmění manželů dojde dohodou pozůstalého manžela a ostatních dědiců, v tomto případě dětí. Jestliže by se na vypořádání nedohodli, rozhodne o vypořádání notář podle zásad uvedených v občanském zákoníku v § 742.


Při vypořádání se vychází z toho, že podíly obou manželů jsou stejné. Je ale třeba zohlednit, pokud některé ze společných peněz byly vynaloženy na majetek jednoho z manželů (např. peníze vydělané za dobu manželství použité na rekonstrukci chaty, kterou vlastnil jeden z nich už před manželstvím). A je třeba zohlednit i to, pokud peníze z majetku jednoho byly použity na majetek společný (např. zděděné peníze použité za trvání manželství na koupi bytu).


Jestliže neexistuje závěť nebo dědická dohoda, dědí ze zákona manželka i děti stejný díl. Když vezmeme v úvahu, že se dědit budou v podstatě jen nemovitosti, pak manželka získá pravděpodobně ½ nemovitostí jako vypořádání společného jmění manželů a o druhou polovinu se podělí ona a čtyři děti. Jiří tedy bude vlastnit 1/10 z každé nemovitosti.

 

Dědictví se odmítá nebo přijímá jako celek. Nedá se odmítnout jen jeho část, například dluhy. Na rozmyšlení máte jeden měsíc od výzvy notáře, na vaši žádost může notář lhůtu prodloužit. Po uplynutí této lhůty už odmítnout dědictví nemůžete.

Tento článek je v plném znění dostupný pouze předplatitelům Nového Prostoru.

Pořiďte si online-předplatné a krom přístupu k článkům záskáte i možnost stáhnout si Nový Prostor ve formátu pdf.

Pokud již jste předplatitelem, přihlašte se prosím.


autor / Jan Kalous VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Chci pomoci konkrétním lidem bez domova a v nouzi

Podívejte se profily našich nejlepších prodejců, kterým nechybí zodpovědnost a poctivost, ale chybí jim zázemí, oblečení, obuv nebo nějaká speciální pomůcka, aby se mohli cítit spokojeně a žilo se jim lépe. Našim prodejcům můžete přispět na jejich konkrétní potřeby nebo přání.
Chcete se o jejich osudu dozvědět víc? Děkujeme všem dárcům.

Nejčtenější články autora

Dědictví versus exekuce. Co s tím? / Jan Kalous > NP č.492 > Poradna první pomoci Co se stanete, když je váš plat zatížen exekucí a vy do toho dědíte? co dělat v případě, kdy dědíte podíl rodinného majetku? jak zabránit tomu, aby vaše exekuce nedolehla i na majetek zbytku rodiny? číst dále Smrt v obalu / Jan Kalous > NP č.489 > Téma čísla Pokud člověk nepřistoupí k radikálnímu řešení a kupříkladu se nevrhne do jícnu sopky, jak to měl udělat antický filosof Empedoklés z Akragantu, musí počítat s tím, že s nějakým obalem přijde do kontaktu i po smrti. Jsou samozřejmě i kultury, kde to jde bezobalově, předpokládejme ale, že naprostou většinu z nás čeká nudná kremace či pohřeb do země vycházející z naší legislativy. číst dále V práci tajím těhotenství / Jan Kalous > NP č.497 > Poradna první pomoci Aneta právě nastoupila do nového zaměstnání. Během prvního měsíce zjistila, že je těhotná. Momentálně to ale svému zaměstnavateli nechce sdělit, jednak se bojí, že těhotenství ještě nemusí dopadnout dobře, a také má strach, že o práci přijde. číst dále Žena v parku a stín / Jan Kalous > NP č.489 > Poradna první pomoci Kde končí sprosté pokřikování a začíná trestný čin? Co dělat, když se stanete terčem neslušných návrhů od neznámého člověka? Může si každý říkat, co chce? Zašli jsme se informovat na příslušné oddělení kriminální policie od lidí, kteří mají řešení podobných případů v popisu práce. číst dále