NP č.489 > FB deníkMáme FACEBOOK! A na něm krátké filmy s prodejci. Jak to vzniká?Jakub Yellen

Tohle je už druhá verze textu pro tuhle rubriku. Tu první mi šéfredaktor hodil na hlavu. „To má být deník ze zákulisí! O tom, jaký to je v první linii Novýho Prostoru. Co zažíváš při natáčení s prodeci! Musí to bejt víc osobní, živelný!“ křičel na mě do telefonu. Je to tyran, takže jsem se s ním radši moc nehádal a sednul k tomu znova.

24. 11. 2016, 21.07 hod. SEČ

Facebook Nového Prostoru voní novotou. 0 sledování. 0 lajků. Čas nula v bodě nula, jak by řek Einstein. A pak nesmělé haiku zpocenou rukou: „Náš nový domov. Místo, kde nás nikdo nepřehlídne. Vaši prodejci NP.“ Vysíláme. Ty tři věty prvního příspěvku v historii NP vesmíru jsme ten večer četli všichni snad stokrát.

26. 11. 2016, 10.00–15.00 hod. SEČ

Jsme na Vinohradech v pronajatým ateliéru a pokoušíme se vymyslet a zároveň rovnou i natočit reklamní spot na NP. Totální improvizace. Máme na to pět hodin. Dorazili všichni, soustředění, ukáznění. Když se zrovna netočí, předává postava Barta Simpsona z Prahy (s tajemným mrknutím) svoje telefonní číslo postavě Baby Jagy z Brna. Krotím svoje emoce, ale uvnitř se odlamují obrovské kusy euforie a vyplavují se mi přímo do krevního řečiště.

28. 11. 2016, 22.28 hod. SEČ

Reklamní spot na NP je on-line. Třešničkou je hlas Jiřího Lábuse, který jsme natočili v šatně divadla Ypsilon. Dobrotivý, empatický hlas nás v tom mrazu rozehřívá jako dvojka svařáku. Stále se ale ptáme, jestli je to velký průšvih, nebo úspěch? A pak se objeví komentář Mileny Černé: „Byla jsem při založení NP a zažila jsem s ním leccos, tahle reklama například je dobrá!“ Tak to máme černý na bílým. Howgh!

11. 12. 2016

Druhý díl Nedělní poezie. Básníka Těsnohlídka mladšího jsme našli v kavárně Kaaba. Oslavuje vydání knížky svých veršů. Celý den tam sedí s rozdrcenou nohou (čeká ho operace), a aby ho to tolik nebolelo, pije víno. Hodně vína. Je obklopen ženami, vínem a slaví. Představoval jsem si někdy básníka jinak? Myslím, že ne. Pak Václavovi z Letňan podepíše knížku a přečte mu báseň, kterou budeme točit. Video má závratnou sledovanost a mně se z toho motá hlava.

16. 12. 2016, 12.54 hod. SEČ

235 sledujících. 205 lajků. 62 sdílení. 9110 zhlédnutí. Baví mě to.

 

 


autor / Jakub Yellen VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Oba děláme show, Kristýna Leichtová versus prodejce Slavko Ševčík / Slavko Ševčík > NP č.489 > VIP Rozhovor Prodejce Slavka znáte z pražské Národní třídy. Nepřehlédnutelný chlapík jednou v legrační čapce Večerníčka, jindy ve štramáckém klobouku je tak trochu komediant. „Já to mám jako vy na divadle, taky musím u prodeje dělat show a pořád něco hrát,“ říká na úvod rozhovoru herečce Kristýně Leichtové. číst dále Opravárna / Libor Hruška > NP č.489 > Startér „Je to výzva pro mladé lidi, kteří mohou něco podobného založit u nás.“ Takhle před lety zakončil novinář Jan Charvát svůj článek o nizozemském komunitním projektu Repair Café, který od roku 2009 dává dohromady majitele porouchaných výrobků s kutily i profesionálními opraváři z okolí. Pak se ale nad posledním souvětím zamyslel, smazal ho a rozhodl se „něco podobného“ založit sám. číst dále Žena v parku a stín / Jan Kalous > NP č.489 > Poradna první pomoci Kde končí sprosté pokřikování a začíná trestný čin? Co dělat, když se stanete terčem neslušných návrhů od neznámého člověka? Může si každý říkat, co chce? Zašli jsme se informovat na příslušné oddělení kriminální policie od lidí, kteří mají řešení podobných případů v popisu práce. číst dále Úvod do sociologie / Jan Stern > NP č.489 > Fejeton Sociologie bývala nudnou vědou. Ale nudit už si dnes nemůže dovolit ani ona. Jeden z nejslavnějších sociologů našich časů naše časy kupříkladu popisuje tak, že v nich všichni sloužíme bůžkovi pohybu a že jsme se za tím účelem všichni proměnili v a) zevlouny, b) tuláky, c) turisty a d) hráče. číst dále

Nejčtenější články autora

Kam chodí vlaky na záchod / Jakub Yellen > NP č.506 > Téma čísla Při cestách po železnici nám vždycky vrtalo hlavou, kam všechny ty vlaky chodí na záchod, když se jim naplní jejich vakuová bříška. Zašli jsme se na to přeptat do depa kolejových vozidel v pražské Michli. číst dále Swing me, baby! / Jakub Yellen > NP č.521 > Téma čísla Česko v posledních letech zasáhla nebývalá swingová vlna. Tančí se všude. Taneční kurzy, školy a studia pomalu převyšují poptávku. Proč se to stalo? ptali jsme se tanečnice a zpěvačky Kateřiny Steinerové, která byla před deseti lety u zrodu tohohle swingového pobláznění. číst dále Docela slušnej čundr / Jakub Yellen, Jan Štěpánek > NP č.533 > Téma čísla Jak chůze tříbí trpělivost, jak se podobá meditaci, jak meditace souvisí s bolestí a co to znamená špatně sbalený batoh, o tom si s námi povídali tři poutníci Alžběta, Kristýna a Tomáš. číst dále Máme FACEBOOK! A na něm krátké filmy s prodejci. Jak to vzniká? / Jakub Yellen > NP č.489 > FB deník Tohle je už druhá verze textu pro tuhle rubriku. Tu první mi šéfredaktor hodil na hlavu. „To má být deník ze zákulisí! O tom, jaký to je v první linii Novýho Prostoru. Co zažíváš při natáčení s prodeci! Musí to bejt víc osobní, živelný!“ křičel na mě do telefonu. Je to tyran, takže jsem se s ním radši moc nehádal a sednul k tomu znova. číst dále