NP č.482 > Pošli to dálPolicie pod ochranouBarbora Bažantová

Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání.

Například za „znevážení postavení úřední osoby při výkonu její pravomoci“ může neukázněný občan vyfasovat pokutu až deset tisíc korun. Jakým způsobem se bude posuzovat, kde končí hranice svobody vyjadřování a kde začíná zločin, je otázka, na kterou zatím není odpověď. Další nové zákony se týkají omezení svobody shromažďování. Svolavatelé demonstrací budou napříště moci být jen občané ČR, kteří budou muset být přítomni na nahlášeném shromáždění a kteří uvedou své kontaktní údaje, aby se s nimi v případě problému mohly úřady rychle spojit. Uvedení nesprávných údajů je samozřejmě také ošetřeno finančním postihem. Úředníci budou mít nově možnost akce přesouvat při hrozbě konfliktu dvou stran a konečně: policie bude mít právo dle svého uvážení demonstraci ukončit, aniž by měla povinnost toto rozhodnutí s kýmkoli konzultovat.

 

Člověka by napadlo, že zastání potřebují ti slabší a utlačovaní, ti, vůči kterým se zvedá nenávist hojně podporovaná politiky, a že cestou k uklidnění ve společnosti je pochopení a umírňování strachu, a nikoli odevzdání moci do rukou úředníků. Poslední novinkou ze světa uniforem je začátek fungování policejního superúřadu, který nažhavil svá razítka s prvním srpnem a má být zaměřený na boj s organizovaným zločinem, hlavně terorismem a kyberkriminalitou, jež jsou podle ministra Chovance na vzestupu. Superúřad. Kafka by byl hrdý. 


autor / Barbora Bažantová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Jiné maso je možné! / Rad Bandit > NP č.482 > Pošli to dál Představte si malou krabici, něco jako troubu, do které se vloží malé množství zvířecí tkáně a nastolením správných podmínek v onom klonátoru vyroste perfektní kus svalu. Řízek je na světě. číst dále Modrá, nikoli zelená planeta / Barbora Šimková > NP č.482 > Pošli to dál Jednadvacátý mezinárodní klimatický summit ze sklonku minulého roku byl ve znamení příprav na nadcházející změny podnebí. Takřka celý svět se shodl na nutnosti snížit emise o dvě procenta. V mnoha nejen evropských městech se tak uchylují k nejrůznějším a někdy i dosti razantním opatřením. V mnoha nejen evropských městech se tak uchylují k nejrůznějším a někdy i dosti razantním opatřením a místy i k velmi radikálním plánům. Třeba v Kodani, jež se má v poměrně blízké budoucnosti stát uhlíkově neutrálním městem. Podpora cyklodopravy je tu samozřejmostí. číst dále Jdu do toho s chutí / Tomáš Havlín > NP č.482 > Uličníci Vzepřel se démonu alkoholu a říká, že je dnes spokojenější. Karel Rusnák prodává Brňanům Nový Prostor a stará se, aby se při pochůzkách městem nemuseli brodit odpadky. číst dále Jednoduchost zmatku / Zuzana Brodilová, Tomáš Malík > NP č.482 > Rozhovor S členem fiktivní reklamní agentury Volný radikál a jedním ze zakladatelů sdružení Ramus Hynkem Trojánkem jsme si povídali o guerilla marketingu, nástrahách soucitu a invalidním vozíku coby vděčné vizuální zkratce. číst dále

Nejčtenější články autora

Go West / Barbora Bažantová > NP č.488 > Pošli to dál Jaké potřeby a chtíč ukrýváte ve svých nejhlubších zákoutích před ostatními i sami před sebou? Chtěli byste vědět, jaké to je, někoho zabít? Chcete se na chvíli stát padouchem? Anebo hrdinou? Všechno leží na dosah pro ty, co navštíví zábavní park Westworld ve stejnojmenném televizním seriálu Jonathana Nolana. číst dále Policie pod ochranou / Barbora Bažantová > NP č.482 > Pošli to dál Práce policisty je nebezpečná a jen pro silné povahy. Nikdy nevíte, kdy se o vás nebezpečně ramenem otře útlá aktivistka nebo kdy na vás někdo bude pokřikovat hanlivými jmény. Pokud jste o práci ve sboru přemýšleli, ale měli jste z podobných vyhrocených incidentů strach, dál se bát nemusíte. Ve sněmovně odhlasovali zákony, které policii konečně ochrání. číst dále Oscar vs. Godzilla / Barbora Bažantová > NP č.480 > Pošli to dál Nejsou dávno doby, kdy neznělo ještě tak absurdně, když někdo zpochybňoval globální oteplování. Dnes už téma znečišťování životního prostředí není tolik tabuizované ani přehlížené, ne každý ekologický aktivista je nazýván ekoteroristou, stále tu ale jsou různé maličkosti, o kterých se nijak zvlášť nemluví. číst dále Hry bez hranic / Barbora Bažantová > NP č.479 > Pošli to dál Když byly v roce 1995 zrušeny hraniční kontroly mezi zeměmi schengenského prostoru, zdálo se, že cestování v rámci Evropy bude už jen svobodnější. číst dále