NP č.482 > Pošli to dálModrá, nikoli zelená planetaBarbora Šimková

Jednadvacátý mezinárodní klimatický summit ze sklonku minulého roku byl ve znamení příprav na nadcházející změny podnebí. Takřka celý svět se shodl na nutnosti snížit emise o dvě procenta. V mnoha nejen evropských městech se tak uchylují k nejrůznějším a někdy i dosti razantním opatřením. V mnoha nejen evropských městech se tak uchylují k nejrůznějším a někdy i dosti razantním opatřením a místy i k velmi radikálním plánům. Třeba v Kodani, jež se má v poměrně blízké budoucnosti stát uhlíkově neutrálním městem. Podpora cyklodopravy je tu samozřejmostí.

Jistě. Praha není Berlín, a tak si lze jen stěží představit, že se zde v dohledné době budou lidé do kanceláří ve velkém dopravovat na kole. Za stávající situace by se ale zdálo na místě provést alespoň ty nejzákladnější kroky směřující k podpoře bezmotorové městské dopravy. Místo toho se však v hlavním městě na ještě lepší časy blýská autodopravě, či přesněji auto-stání.

 

Od konce srpna totiž město rozšiřuje všem dobře známé modré zóny, jež mají být nově zavedeny třeba i na sídlištích daleko od historického centra. Ne každý však na rezidentní parkovací kartu dosáhne. Spíš než o úlevu životnímu prostředí se zde jedná o vzkvétající byznys s garážovými stáními, jejichž hodnota meziročně vzrostla až o pětinu, případně soukromých parkovišť, kde „nerezident“ zaplatí až desetkrát vyšší částku. 

 

Pomyslnou třešničkou je pak fakt, že společnost pověřená zbudováním nových parkovacích zón, včetně umístění inovovaných parkovacích automatů, se vedle obstarávání pražského veřejného osvětlení a veškeré reklamní činnosti na jeho stožárech zabývá také pronájmem parkovacích míst. O plánovaných speciálních automobilech s kamerovým systémem, který odhalí neoprávněné „parkovače“, snad ani nemluvě. Prostředky utržené za parkování budou mimo jiné použity na výstavbu nových odstavných parkovišť. Nezbývá než doufat, že jednou snad zelené plány porazí ty (betonovo)modré. 


autor / Barbora Šimková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Plovárny pod palbou / Barbora Šimková > NP č.474 > Pošli to dál Silvestrovské události v Kolíně nad Rýnem zřejmě otevřely novou dimenzi paniky z uprchlíků. Soudě podle hromadících se zpráv o sexuálním násilí na „evropských“ ženách páchaném výhradně muži „blízkovýchodního a afrického vzezření“, a to prý organizovanými skupinami i jednotlivci. číst dále Queen save the Punk / Barbora Šimková > NP č.485 > Pošli to dál Blíží se čtyřicáté výročí Velké hudební revoluce, text k němu vyšel i v Novém Prostoru (482, Punk není mrtev, jen spí). Trochu o historii i o současnosti punkové kultury, její komercionalizaci a – jak uvádí autor v souvislosti s megalomanskou akcí London.Punk – také „galerizaci“. Punk byl pro mě dost důležitej, a i když už chápu, že to není „jediná cesta“, jak jsem si kdysi na základní škole napsala do deníčku, mám ho pořád ráda. číst dále Modrá, nikoli zelená planeta / Barbora Šimková > NP č.482 > Pošli to dál Jednadvacátý mezinárodní klimatický summit ze sklonku minulého roku byl ve znamení příprav na nadcházející změny podnebí. Takřka celý svět se shodl na nutnosti snížit emise o dvě procenta. V mnoha nejen evropských městech se tak uchylují k nejrůznějším a někdy i dosti razantním opatřením. V mnoha nejen evropských městech se tak uchylují k nejrůznějším a někdy i dosti razantním opatřením a místy i k velmi radikálním plánům. Třeba v Kodani, jež se má v poměrně blízké budoucnosti stát uhlíkově neutrálním městem. Podpora cyklodopravy je tu samozřejmostí. číst dále