NP č.478 > Pošli to dálRady nezaměstnanýmJosef Obruč

Co je to RPSN? Roční platba sazby náhrad, roční procentní sazba nákladů, roční platba sazby nákladů, nebo roční procentní sazba náhrad? To je otázka ze závěrečného testu čtyřdenního kurzu finanční gramotnosti, kam mě coby ležáka vyslal před časem můj úřad práce.

Na testu jsem tajně spolupracoval s kolegyní Margitou, vyučenou prodavačkou, díky ní jsme oba získali devadesát procent a certifikát. Na kurzu nám řekli, abychom do sívíčka napsali všechny svoje kurzy, takže k němu přidám i ten druhý diplom, co mám, z kurzu vaření, stojí na něm: Josef Obruč – hovězí maso.

Byli jsme skvělý tým, za čtyři osmihodinovky sehraný. Nejpočetnější skupinu tvořily (optikou zaměstnatelnosti) ženy 50 plus, následovali muži 50 plus, dále tu byli dva zkrachovalí živnostníci, Romky a Romové různého věku, jeden invalida, jeden člověk čekající, až ho „vymáznou z trestního rejstříku“, a čtyři lidé nadprůměrně plaší. Při dotazech vyučujícího, jmenoval se Škvára, se ukázalo, že jediní tři finančně negramotní jsou tu dva pánové zhroucení do sebe a já. Ostatní věděli skoro všechno. Já se mj. dozvěděl, že černá labuť je vysoce nepravděpodobná událost na burze, že za den nesmím v hotovosti zaplatit víc než 170 000 Kč, kde můžu platit bitcoiny, k čemu jsou finanční poradci, a hlavně jak investovat, třeba s finančním softwarem – WSM robotem. Mluvilo se i o dluzích: „Když vám někdo dluží, máte tyto možnosti…“ Atmosféra byla veselá, jen když došlo na společné jmění manželů (SJM), jedna paní nezadržela slzy a poznamenala, že když o dluzích manžela nevíte, nemáte šanci je včas řešit, a exekutoři nečekají. To jsme přešli. Nechci organizátorům kurzů křivdit, mluvilo se i o mnoha potřebných věcech, ale kdybychom ten test psali na začátku, ušetřil by se čas gramotným žákům a personálu by odpadly byrokratické orgie včetně našeho focení, „to víte EU“. Ale zas by neměli práci, to bych jim nepřál.


autor / Josef Obruč VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA