NP č.470 > Pošli to dálVánoční schizofrenieTomáš Malík

Vánoce jsou tradičně časem míru, lásky k bližním a... nákupní horečky. Snad proto se německé protiuprchlické hnutí rozhodlo svérázně (a s dvojměsíčním zpožděním) oslavit první výročí své existence vydáním singlu Spolu jsme silní, který tři dny před Vánoci nabídla jako vkusný dárek pod stromeček pravého vlastence.

Skladba s oficiálním podtitulem Hymna Pegidy se na německém Amazonu rázem stala černým koněm předvánočních nákupů a z pozice čtvrté nejstahovanější písně se 30. prosince dokonce propracovala do čela prodeje singlů. Její komerční úspěch lze zřejmě přiřknout hlavně sympatické ceně 1,29 eura, za níž podpořit „dobrou věc“ až tolik nebolí, spíše než neopakovatelnému kulturnímu zážitku, který broukaná hymna nabízí. „Ideální pro vánoční čas, veškeré argumenty shrnuté písní v jediné úderné hymně, která umlčí i ty nejhlasitější kritiky – Mmm, mmm, mmmmmm!“ shrnuje v uživatelské recenzi jeden spokojený kupující. Jiný zákazník se zase v podobně satirickém duchu vyznává ze svého zklamání, když si s přáteli opakovaně skladbu pouštěli a neudělala z nich lepší Němce, ani se necítili nijak silnější.

Zajímavým způsobem zareagoval na překvapivý šlágr samotný Amazon, když nahradil popis produktu krátkou douškou upozorňující, že veškerou marži, kterou z prodeje má, věnuje jedné neziskovce na podporu uprchlíků. Sympatické dadaistické gesto od nadnárodní korporace, která má v médiích kvůli extrémně tvrdým zaměstnaneckým podmínkám ve svých skladech image téměř samotného ďábla. Skeptik by na druhou stranu poukázal na to, že zatímco určitá část ceny jde díky Amazonu na podporu uprchlíků, násobně větší cifra jde, opět diky Amazonu, na boj proti nim a že celá „kauza“ funguje hlavně jako skvělá reklama s virálním potenciálem. Cynik by pak rovnou poznamenal, že Amazon, který jistě nepotěšila čtyřdenní předvánoční stávka v jeho německých skladech, nejspíše prostě pragmaticky investuje do pracovní síly, která se tolik bouřit nebude. Ještě že mají Němci Pegidu!


autor / Tomáš Malík VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Vraždy s pomocí státu? / Tomáš Havlín > NP č.470 > Téma čísla Těchhle deset mrtvých otřáslo Německem. Nejen kvůli osobám a ideologii pachatelů. Němci především nevědí, nakolik mohou důvěřovat vlastním bezpečnostním složkám. číst dále Smrt bravíčkového ducha / Jan Stern > NP č.470 > Fejeton Naši dobu lze kritizovat mnoha způsoby. Pro někoho je příliš konzumní, pro jiného příliš globálně oteplená a pro dalšího příliš nemravná. Mě nic z toho netrápí. Zimu nesnáším a zpěvačky vrtící zadečky, ani konzumace čehokoli neprošlého mi nevadí. Já patřím k těm, kdo skuhrají, že je naše doba málo duchovní. číst dále Konec jedné vlny? / Tereza Virtová > NP č.470 > Pošli to dál Do argentinského růžového prezidentského paláce usedl v prosinci známý manažer Mauricio Macri. Proslavil se jako primátor Buenos Aires a šéf fotbalového klubu Boca Juniors a teď se mu podařilo utnout více než dekádu trvající vládu levicové Frente para la Victoria, jíž vtiskli tvář manželé Néstor a Cristina Kirchnerovi. Pravice bouchá šampaňské a těší se na seškrtání sociálních programů, liberalizaci zahraničního obchodu a utužení vztahu s USA. číst dále Bude válka? / Ondřej Slačálek > NP č.470 > Pošli to dál Oligarcha a ministr financí Andrej Babiš poskytl 13. ledna rozhovor svému vlastnímu deníku MF Dnes. S úslužností poslušného zaměstnance se ptal šéfredaktor listu Jaroslav Plesl. číst dále