NP č.470 > Pošli to dálBude válka?Ondřej Slačálek

Oligarcha a ministr financí Andrej Babiš poskytl 13. ledna rozhovor svému vlastnímu deníku MF Dnes. S úslužností poslušného zaměstnance se ptal šéfredaktor listu Jaroslav Plesl.

A Babiš to tentokrát opravdu rozjel ve velkém. Prohlásil, že možná stojíme na prahu války o budoucnost Evropy – přes svátky si přečetl knihu známého islamofoba Benjamina Kurase, a ta ho vyděsila. Myslí ovšem prakticky, a tak hned zdůraznil, že nemáme dostatečnou armádu, a tak musíme zbrojit a také změnit příliš komplikovaná pravidla pro nákupy armádní techniky…

Jistě, nemá smysl se tvářit, že nebezpečí neexistují. Blízký východ je v plamenech, s několika státy ve fázi občanské války, tamním konfliktům dává naději na dlouhý život ošklivý koktejl z ropy, krve, nenávisti mezi šíity a sunity a různých mocenských zájmů. Možná se o tamních konfliktech po roce 2003 bude jednou učit podobně, jako se dnes učíme o třicetileté válce… A kdo by si pomyslel ještě před třemi lety, že se bude válčit na Ukrajině? Důvodů ke znepokojení je víc než dost.

Právě proto by ale lidé, kteří disponují mocí a spolu s ní také větším množstvím informací, měli cítit větší zodpovědnost. Pokud v čase krize něco řeknou, mělo by buď jít o vážné a důvěryhodné varování založené na dobrých zdrojích, nebo mají mlčet. Případně je mají do patřičných mezí odkázat novináři.

Jenže co s „vážným varováním“ od člověka, u něhož si můžeme být takřka jisti, že při jeho pronášení myslí především na to, co mu to přinese z hlediska kšeftů a voličských hlasů? A co se situací, kdy v rozhovoru nečelí tvrdým otázkám na tělo od nezávislého novináře, ale přizvukuje mu v „největším seriózním“ deníku jeho loajální zaměstnanec?


autor / Ondřej Slačálek VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články z tohoto čísla

Smrt bravíčkového ducha / Jan Stern > NP č.470 > Fejeton Naši dobu lze kritizovat mnoha způsoby. Pro někoho je příliš konzumní, pro jiného příliš globálně oteplená a pro dalšího příliš nemravná. Mě nic z toho netrápí. Zimu nesnáším a zpěvačky vrtící zadečky, ani konzumace čehokoli neprošlého mi nevadí. Já patřím k těm, kdo skuhrají, že je naše doba málo duchovní. číst dále Vánoční schizofrenie / Tomáš Malík > NP č.470 > Pošli to dál Vánoce jsou tradičně časem míru, lásky k bližním a... nákupní horečky. Snad proto se německé protiuprchlické hnutí rozhodlo svérázně (a s dvojměsíčním zpožděním) oslavit první výročí své existence vydáním singlu Spolu jsme silní, který tři dny před Vánoci nabídla jako vkusný dárek pod stromeček pravého vlastence. číst dále Konec jedné vlny? / Tereza Virtová > NP č.470 > Pošli to dál Do argentinského růžového prezidentského paláce usedl v prosinci známý manažer Mauricio Macri. Proslavil se jako primátor Buenos Aires a šéf fotbalového klubu Boca Juniors a teď se mu podařilo utnout více než dekádu trvající vládu levicové Frente para la Victoria, jíž vtiskli tvář manželé Néstor a Cristina Kirchnerovi. Pravice bouchá šampaňské a těší se na seškrtání sociálních programů, liberalizaci zahraničního obchodu a utužení vztahu s USA. číst dále Bohém v Novém Prostoru / Petr Bláha > NP č.470 > Uličníci Vánočním večírek Nového Prostoru tentokrát okořenilo divadelní představení spolku Bohém. Jak se herci vypořádali s nervozitou? číst dále