NP č.467 > Pošli to dálUprchlíci ve squatuTereza Virtová

Dokonce i v době, kdy se Brazílie snaží překonat vlastní těžkosti, vítá s otevřenou náručí všechny uprchlíky, kteří zde chtějí žít a pracovat. Koneckonců, země, ve které žije více než 10 milionů občanů syrského a libanonského původu, nemůže konat jinak,“ napsala před měsícem brazilská prezidentka Dilma Rousseff v editorialu zpravodajského serveru Huffington Post.

 

Od roku 2010 v Brazílii raketově narostl počet žádostí o azyl ze zemí Blízkého Východu i z Afriky. Syřané, kterých Brazílie přijímá jednoznačně nejvíce ze zemí Latinské Ameriky, už tvoří nejpočetnější uprchlickou populaci v zemi.

Část uprchlíků (pořád jen v řádu tisíců) se tak namísto riskování cesty po moři, platby překupníkům a boje s evropskou byrokracií vydává do přívětivější Brazílie. Život se zde s nimi ale nemazlí a po přijetí se nedá ani počítat s příliš velkou pomocí od vlády. Podobně jako řada místních chudých se uprchlíci potýkají s rasismem a často se honí za špatně placenou krátkodobou manuální prací.

V Brazílii však dlouhodobě fungují různá sociální hnutí a svépomocné skupiny, prostřednictvím nichž mohou ti znevýhodnění svůj osud měnit. Jedním takovým hnutím je Terra Livre, které pomáhá obsazovat pozemky a budovy pro lidi bez domova. Před nedávnem otevřelo dveře šedesáti uprchlíkům v ocupação (v našem slovníku squatu) pojmenovaném Leila Khaled. Desetipatrovou budovu v centru nesoucí jméno po radikální bojovnici za svobodnou Palestinu z konce 60. let obsadilo hnutí s pomocí jedné palestinské iniciativy. Od června v ní žilo několik desítek místních lidí bez střechy nad hlavou.

Většina nových obyvatel jsou uprchlíky dvojnásobnými. Přestože se narodili v Sýrii, jsou původem Palestinci, protože jejich rodiny ze země uprchly po vzniku Izraele v roce 1948. Na facebooku uprchlíci z ocupação nabízejí svoje služby a dovednosti jako třeba výrobu tradičních arabských pochoutek na objednávku. Koordinátoři squatu se momentálně snaží vyjednat uspořádání veletrhu palestinské a syrské kultury, kde by uprchlíci prodávali svoje výrobky, a také se jim snaží zajistit zpětné uznání dosaženého vzdělání ze zemí jejich původu.

Hysterická reakce Česka nad přijímáním několika tisíc migrantů zastiňuje, že heslo „Uprchlíci, vítejte“ nemusí být jenom prázdná multi-kulti fráze. Příklad obsazeného věžáku v São Paulu ukazuje, že dělit se umí i ti, co toho sami moc nemají. 

 


autor / Tereza Virtová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Konec jedné vlny? / Tereza Virtová > NP č.470 > Pošli to dál Do argentinského růžového prezidentského paláce usedl v prosinci známý manažer Mauricio Macri. Proslavil se jako primátor Buenos Aires a šéf fotbalového klubu Boca Juniors a teď se mu podařilo utnout více než dekádu trvající vládu levicové Frente para la Victoria, jíž vtiskli tvář manželé Néstor a Cristina Kirchnerovi. Pravice bouchá šampaňské a těší se na seškrtání sociálních programů, liberalizaci zahraničního obchodu a utužení vztahu s USA. číst dále Apríl po Chebsku / Tereza Virtová > NP č.476 > Pošli to dál „Na místě kláštera na Spáleništi, jehož demolice začíná právě dnes, a na pozemcích v jeho sousedství vyroste největší zábavní park v České republice – Ocean park Cheb. Smlouva o jeho vybudování byla podepsána během nedávné návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice,“ píše prvního dubna Tomáš Ivanič z odboru kanceláře starosty Chebu. číst dále Zkoumat lidský terén / Tereza Virtová > NP č.462 > Pošli to dál Že má mít věda také praktické dopady a užitek v reálném světě a neměla by se schovávat se svými teoretickými disputacemi ve věži ze slonoviny, slýcháme dnes a denně. Vědci, humanitní nevyjímaje, mají aplikovat, inovovat, přispívat k růstu HDP. Jak to ale dopadá, když je začne hromadně rekrutovat armáda? číst dále Místo činu: Duchcov / L. Kratochvílová, Tereza Virtová > NP č.418 > Pošli to dál Tomáš Sedláček ve svém komentáři v Hospodářských novinách (23. 5.) tvrdí, že nacionalismus nemá s ekonomickou krizí moc co do činění (...) Škoda, že si pan ekonom nepočkal na smršť, kterou vyvolalo video z napadení v Duchcově.  číst dále