NP č.464 > Pošli to dálBarvičkami proti zločinuTereza Virtová

Palmitas je chudá čtvrť na okraji mexického města Pachuca. Teď se proslavila tím, že se zde vláda rozhodla bojovat s kriminalitou. Uměním.

Konkrétně tak, že oslovení umělci proměnili celou čtvrť v největší nástěnnou malbu v Mexiku. Šedé mase do svahu nahňácaných domečků natřeli za pomoci místních fasádu, takže pohledem zdálky se můžete kochat na všemi odstíny zářící fresku. Při výběru barev se umělci tázali: Jakou barvu zde má vítr? Jaké barvy mají duše lidí? Došli k závěru, že duše místních hrají všemi barvami, takže výsledkem je psychedelická duhová směsice, kterou by si nevzali na triko snad ani reklamkáři z firmy Barvy laky (pokud se rozhodnete dílo vygooglit, doporučuji předem stáhnout jas na monitoru nebo alespoň sluneční brýle). Podle jednoho z umělců má barva „obejmout“ a celý projekt slouží jako důkaz toho, že čtvrť „není nebezpečná, protože kdyby byla, nebyla by plná barev“. Jindy prožívané znevýhodnění spojené se životem ve stigmatizované čtvrti má teď být nahrazeno pocitem hrdosti.

Kriminalita prý za dobu trvání projektu výrazně klesla, všechno je čistější a obyvatelé se víc usmívají. A kromě toho si na svém facebooku projekt pochvaluje i Britney Spears. Vláda je spokojená. A co se chystá dál? V plánu je malbu náležitě osvítit, což má s již instalovanými kamerami zvýšit turistickou atraktivitu a bezpečnost lokality. Sociální problémy a chudoba pak asi zmizí samy.

Schválně, jak dlouho po odchodu umělců bude barva zářit, kriminalita se udrží v tolerované míře a místní budou spokojení. Zkušenost říká, že pouhé nabarvení chudoby na růžovo, v tomto případě na duhovo, dlouhodobé výsledky nenese.


autor / Tereza Virtová VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA