NP č.459 > Pošli to dálDoma budeš!Tomáš Malík

Stalo se už pravidlem, že když dojde k nějaké nešťastné události, která vlivem soustrastných živých mediálních vstupů silně zasáhne celou společnost a nejen pozůstalé, začnou se po odeznění prvních emocí hledat skrytí viníci, kteří jsou za smrt a zkázu zodpovědní. Právě to se stalo po nedávném tragickém úmrtí mladé knihovnice v městečku Horní Bříza rukou psychotického pacienta propuštěného z psychiatrické léčebny. Tu jsou na vině lékaři, kteří nasadili špatnou medikaci, tu soudci, již nenařídili nucenou hospitalizaci.

Máslo na hlavě mohou mít i poslanci, kteří nebezpečným maniakům před vražednou explozí, snadno rozpoznatelným podle zavilého pohledu a pěny u úst už někdy v období prvního stupně základní školy, nenaordinují preventivně kastraci a elektronické sledovací obojky. Vinit lze potažmo i celý systém psychiatrické péče, který příliš málo připomíná nápravná zařízení. Případně to, že v Česku není možné zakoupit si na vlastní obranu v supermarketu samopal jako ve vyspělejších demokraciích. Zdá se to jako obehraná písnička, která ničím nepřekvapí. Jak ale ukázal originální příspěvek do diskuze ze strany populárního zpravodajského portálu iDNES.cz s všeříkajícím titulkem Z knihoven jsou nebezpečná místa. I kvůli bezplatnému internetu, lze paletu viníků do nekonečna rozšiřovat.

Bohabojná léta, kdy byl virtuální svět dostupný jen těm, kteří neměli hluboko do kapsy, jsou naneštěstí pryč a přichází temné období, kdy se k mlsu blyštivé globální vesnice snaží propracovat už i „sociálně slabí“, mezi nimiž je stále více „duševně nemocných“, kteří knihovny „často navštěvují“ a „stupňují agresivitu“. Zmatený čtenář se však už nedozví, jak tenhle palčivý společenský problém řešit. Přitom je to nad slunce jasné! Internet v knihovnách zpoplatnit a chudí hned přestanou vystrkovat růžky!


autor / Tomáš Malík VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA