NP č.451 > ReferátNebe vám to spočítáIan Mikyska

Nástrahy zodpovědného nakupování číhají všude. Kdo se rozhodne změnit svůj život a zmírnit svůj ekologický otisk na tváři Gaii, může se snadno dostat do jiné etické šlamastyky, která nepříjemně poskvrní nově nabytý čistý štít.

Síť veganských restaurací Loving Hut nabízí chutnou, výhradně veganskou a relativně levnou stravu. Vyberete si buď z široké nabídky bufetu a necháte si vše zvážit, nebo si tradičně objednáte z menu. Loving Hut je franšíza, takže kromě tradičního, ustáleného výběru vám jednotlivé restaurace nabídnou také své vlastní speciality.

Rozmach těchto restaurací spoustě lidem usnadnil život. Nyní je jich v Praze sedm a k tomu dvě spřízněné, takže ať jste v centru kdekoli, není to k veganskému jídlu daleko. Najíst se bez špetky živočišných ingrediencí je díky Loving Hut možné dokonce i při víkendových nákupech v obřích obchodních centrech. Jen těžko si nevšimnout, že ve spoustě provozoven je neustále puštěná televize, v níž běží vždy stejný kanál.

 

Bůh je v bedně

Jeho prvním poznávacím znakem jsou titulky v šestadvaceti jazycích, které pokrývají skoro celou obrazovku, jíž vévodí velké logo „SupremeMasterTV. com“ v pravém horním rohu. Zvědavost snadno dovede k propagačnímu čtivu, které obraz spíše zatemní. Pamflet se k výhodám veganství staví poněkud neotřelým způsobem. Najde se v něm sice spousta citátů od slavných veganů a vegetariánů, ale také například oddíl „Katastrofy prokazatelně související se zabíjením zvířat“. Zde se prezentují oblasti s vysokou spotřebou masa či mléka a k nim je uvedena přírodní katastrofa, která s konzumací zvířat nemá nic společného, třeba zemětřesení v Japonsku či hurikán v Americe. Připomene to tvrzení amerických křesťanských fundamentalistů o záplavách jako božím trestu za homosexualitu.

Snad nejpodivnějším aspektem manifestu s názvem „Základní znalosti zlatého věku“ je ale bizarní spojení esoteriky a ducha kapitalismu. Jde o jakýsi úvod do problematiky duchovního konta, v němž se mj. dozvíte, že za konzumaci jednoho banánu vám bude odečteno 0,001 až 0,004 bodů, za meditaci metodou Quan Yin (o vnitřním Světle a Zvuku) přičteno 30 miliónů bodů za hodinu a za zabití jednoho dospělého člověka přijdete o 1 až 4 miliardy bodů. Krátké odůvodnění: „Nebe má body, aby ohodnotilo, kdo je kdo.“ Krásně jednoduché!

 

Veganský náboženský eintopf

Návštěvou stránek na propagačních materiálech se brzy proklikáte opět k Supreme Master TV, jež slouží jako médium Supreme Master Ching Hai International Association, založené duchov- ní vůdkyní Čing Hai. Ta se narodila v roce 1950 ve Vietnamu, ve dvaadvaceti letech emigrovala do Anglie, poté se přesunula do Francie a Německa, kde pracovala jako překladatelka pro Červený kříž. Se svým německým manželem se rozvedla po dvou letech, aby se mohla vydat na duchovní pouť, která vedla přes celou Asii. Poté, co se vrátila z Himálají, již měla svou meditační metodu hotovou. Několik dalších let se ještě přiznávala k jasnému vlivu svého mistra Thakara Singha, u něhož v horách studovala, ale poté metodu překřtila na Quan Yin. V roce 1986, po dlouhých přesunech, otevřela v tchajwanském Miaoli meditační centrum, které zprvu prezentovalo převážně buddhistickou meditaci o vhledu s důrazem na vnitřní světlo a zvuk. Už o dva roky později ale buddhistické kořeny odřízla a začala podávat vlastní směs náboženství, díky které je známá dodnes.

Pomlčet se nakonec Čing Hai rozhodla i o svých učednických časech u Thakara Singha. Quan Yin je sice takřka totožná se Singhovou metodou, ale ten opakovaně čelil obviněním z fyzického a sexuálního týrání – údajně měl v chatrčích po dlouhá léta násilím držet ženy, které byly bity a znásilňovány, takže se k mlčení ohledně svého mistra nejspíš rozhodla z praktických důvodů. Není divu, k praktikám, k nimž Singh v cestě za boží prozřetelností otevřeně vybízí, patří třeba zavazování očí dětem prvních pět let jejich života.

Od Singha převzala Čing Hai hlavně zdánlivě spirituální freestyle, který zahrnuje všechna náboženství. Bohužel si z nich bere právě to nejideologičtější. Z buddhismu, kterému se Čing Hai naučila od své babičky, nezůstává nic o zpochybňování autorit a nedogmatickém osvícení. Když osvícení, tak okleštěné a získané vlivem amorfně monoteistického Boha. Na menu je přímé spojení s Bohem, citace z Bible i Koránu, které jsou překrouceny tak, aby souzněly s meditací o vnitřním světle a zvuku a veganství, a jasná pravidla ohodnocená duchovními body.

 

Koupit si kousek mistryně

Spousta problémů panuje okolo financování celé organizace. Začíná to komickými příběhy, jako když dal v Tchaj-wanu jeden stoupenec „Mistryně“ v dražbě osm set dolarů za její ponožky, ale končí to u podivných machinací, při kterých Čing Hai založila dvě falešné organizace, které jí měly předat cenu, a přesvědčila amerického úředníka, aby při veřejné ceremonii předstíral, že je prezidentem jedné z nich. Čing Hai má taky své vlastní kolekce luxusního oblečení a drahých šperků, prodávají se i její obrazy. Touto cestou se vyhýbá oficiálnímu přijímání darů, jejichž danění a nakládání s nimi je mnohem složitější.

V roce 2003 si Čing Hai pod pseudonymem Celestia de Larmour začala na hraně svého pozemku v národním parku Biscayne Bay na Floridě stavět nový domov pro sebe a své stoupence. Ten objevili správci parku, kteří jej nařídili ihned demontovat. Odstranit umělý ostrov z vzácných kamenů, kvůli kterému bylo vykáceno velké množství stromů, ale zdá se nebylo jednoduché a náklady se vyšplhaly na milión dolarů. Čing Hai měla pochopitelně vše zaplatit, ale celá tajemná Celestie de Larmour se jaksi rozplynula, takže likvidace černé stavby byla alespoň z poloviny pokryta prodejem její nemovitosti a přilehlého pozemku.

Podobných nejasností je spousta, ovšem stejně jako mnoho doložených bohulibých projektů, které za činností organizace stojí a s nimiž se mistryně ráda chlubí. I tady se ale najdou potíže – UNICEF se po důkladném zvážení rozhodl odmítnout od Čing Hai dar 100 000 dolarů; kancelář Billa Clintona vrátila přes 600 000 dolarů. V roce 1994 se stal kupodivu 22. únor v šesti amerických státech „dnem nejvyšší mistryně Čing Hai“, jako poděkování za její humanitární práci. A v roce 2010 se zase Loving Hut ve Francii dostal pod lupu kriminalistů, kteří jej vyšetřovali pro podezření z nedokumentované a neplacené práce. Na základě této aféry byla v témže roce Čing Hai zatčena v přepychové italské vile, kde jí bylo zabaveno luxusní sportovní auto, 40 000 eur a velké množství exotické zvěře.

 

Já vás mám taky ráda

Jisté je, že má Čing Hai na světě mnoho stoupenců – čísla se pohybují mezi dvaceti a třemi sty tisíci –, z nichž jich je nejvíc na Tchaj-wanu a ve Spojených státech, a že jí každý rok projdou rukama obrovské sumy, nikoli zrovna průhledným způsobem. Pozoruhodné přitom je, jak málo lze o jejích aktivitách zjistit na internetu. U Čing Hai se ale skoro stačí zaměřit na její vlastní propagační materiály, zvláště televizní kanál. Při sledování nejčerstvější videokonference – a Čing Hai se svými následovníky komunikuje zdá se výhradně přes videokonference – vás zarazí hlavně přihlouplý devótní tón, kterým ve videích hovoří všichni s výjimkou samotné Čing Hai. Ta se celou dobu tváří skoro otráveně, často si upravuje nehty u nohou a na extatické výlevy o vděčnosti stoupenců za její existenci a bezbřehou lásku reaguje lakonickým: „Já vás mám taky ráda.“

Kombinace různorodých prvků působí jako výtvor za hranicí francouzských avantgardních filmů. Nechybí nic: podivná ideologicko-filosofická míchanice, tříštění vizuálních stylů – Čing Hai v devadesátých letech založila módní značku prodávající pestrobarevné tuniky – videokonference se většinou odehrávají v jakémsi buddhisticky- surfařském televizním studiu – a hlavně lidé chovající se naprosto mimo rámec běžných interakcí. Prvním mluvčím z řad stoupenců je pohledný černoch se skelným pohledem a strnulým úsměvem, kterého mistryně oslovuje „Choco“, aby pak dlouze povídala o tom, jak jsou někteří psi v jejím domě nemocní – a všichni ve studiu visí na každém jejím slově. Kam se hrabe Godard...

Na druhou stranu je třeba rozlišovat, co jde z našich peněz na podporu bizarní náboženské organizace, a co jde provozovateli dané pobočky. Loving Hut poskytuje jen servis a pomoc v začátku provozu a je jen na provozovatelích, zda chtějí také pouštět SupremeMaster.TV a nabízet propagační materiály. Pokud chcete být důslední, musíte se tedy stejně chodit ptát provozovatelů na jejich individuální postoj ( jsou docela ochotní si povídat, dokud se nepřiznáte, že o Loving Hut chystáte text). Budete se pak muset zeptat ještě sami sebe, zda je lepší podporovat ideologicky pochybný podnik, zato veganský, nebo neveganský bez zjevných ideologických nánosů, ovšem s telecím v menu.

 

Autor je skladatel a kritik.


autor / Ian Mikyska VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA