NP č.450 > Pošli to dálNechte si své medaileAndrea Novotná

Spojené státy americké to znají už po generace: někteří váleční veteráni začnou s odstupem času zásadně zpochybňovat politiku své země a někteří z nich se dokonce stanou radikální a výmluvnou součástí mírového hnutí.

S něčím takovým se začínáme setkávat i u nás – zkraje ledna totiž vystoupil podplukovník MUDr. Marek Obrtel a vrátil vyznamenání, která dostal za účast na zahraničních misích. V roli vojenského lékaře byl Obrtel v Bosně a Hercegovině, v Kosovu a v Afghánistánu, před osmi lety odešel do výslužby. Dnes píše ministrovi obrany: „Vracím válečná vyznamenání, protože se hluboce stydím za to, že jsem sloužil zločinecké organizaci, jakou je NATO.“ Vychází přitom jednak z vlastní zkušenosti z misí v Jugoslávii v době bombardování Srbska a jednak ze svého hodnocení rusko-ukrajinského konfliktu, který považuje za válku vyvolanou USA kvůli záchraně amerického dolaru. Ve svém dopise mimo jiné napsal, že „je jen otázkou času, kdy se celý americký systém zhroutí, nebo USA vyprovokují fatální válečný konflikt, ke kterému zneužijí Evropu jako válčiště“.

Jistě, s názory veterána je možné nesouhlasit. Je ale pozoruhodné, jakým způsobem s ním polemizují právě ti, kteří jindy kladou důraz na úctu vůči českým vojákům v zahraničních misích. Podle poslankyně ODS Jany Černochové měl Obrtel udělat „chlapské gesto“ a „přistoupit k tomu, že si nechá odejmout výsluhy, které jistě nejsou malé“. Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) se rozhodl netroškařit: „Ať vrátí hodnost, výsluhy a důchod zároveň.“

Právě představitelé pravicových stran, které jindy žehrají na „českou závist“, reagují na kritiku rozněcováním závisti a zášti. Chtějí snad naznačit, že výsluhy pro vojenské veterány jsou odměnou za mlčení? Neměli by vážnost, již přisuzují armádě a jejím misím, dávat najevo i tím, že budou naslouchat názorům a zkušenostem vojáků i tehdy, když jim nebudou příjemné?


autor / Andrea Novotná VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA

Nejčtenější články autora

Na okraji zájmu, v centru dění? / Andrej Bakšiš, Andrea Novotná > NP č.398 > Téma čísla Bude tomu dvacet let od summitu v Riu a jeho závazků k trvalé udržitelnosti. Můžeme zavzpomínat, nebo se zeptat: Ukázala se pozornost k životnímu prostředí jako trvale udržitelná?   číst dále Domov je cesta / Zuzana Brodilová, Andrea Novotná > NP č.334 > Téma čísla Osvobodit se od pevného rytmu Z práce - Domů - Do práce. Najít znovu svobodu, kterou naši předkové ztratili v neolitu, když se usadili a rozdělili si půdu. A taky pořádat divoké parties. To všechno znamená freetekno pojaté jako život na cestě.   číst dále Vítejte ve válce nového typu / Jaroslav Fiala, Andrea Novotná > NP č.351 > Téma čísla „Dochází ke ztrátám na životech, takže v této fázi hry není čas na lehkovážnost," řekl veterán z Perského zálivu, americký generál Norman Schwarzkopf. Jako odborník na simulace vojenského výcviku chtěl ukázat, jak těžké je dnes odlišit virtuální realitu od skutečného boje. Kdo však dokáže ze současných konfliktů vytěsnit pach krve?   číst dále Naše dnešní revoluce / Tomáš Havlín, Andrea Novotná > NP č.371 > Téma čísla Po revoluci v listopadu 89 jsme už žádnou další nečekali. Dějiny přece už skončily, říkalo se. Dvacet let poté jsme svědky další mobilizace - tahle revoluce je ovšem konzervativní. Představujeme některé její projevy.   číst dále