NP č.450 > Ženská stránkaLucie Bílá a trvalé hodnotyAlena Zemančíková

Už jste někdy drželi v ruce knihu vázanou v kůži skotu chovaného na pastvinách bez trnitých porostů?

Denně míjím v autobuse městské dopravy velikánský billboard, na němž se jedna tmavovlasá žena ušlechtile dívá kamsi do dáli přes sousední pole obrazové plochy, na níž je umístěna kniha. Ta kniha má na první pohled duchovní povahu, její ušlechtilá vazba z bílé kůže je poseta vytlačenými drobnými kříži, jakoby složenými z kovaných hřebů. Křížky působí středověce, křižácky. Žena je vyvedena na černobílé fotografii s převažující tmavou, aby svou krásou nezastiňovala běloskvoucí krásu knihy. Má tmavé vlasy, nalíčené rty a oči, v nichž jako by se leskly slzy dojetí. Bradu si lehce podpírá pěstěnou levou rukou s prstenem, na němž se decentně leskne kámen. Ve výstřihu černých šatů má žena náhrdelník, vévodí mu jeden velký, do středu umístěný a jemně přibroušený tmavý kámen, kolem něhož jsou ornamentálně seskupeny kameny menší, lesk těch drahokamů je matný, decentní.

 

S POŽEHNÁNÍM

Celý šperk je luxusní a velmi vkusný. Ta žena sní o knize, jež je v druhé polovině obrazového pole, sní o nádherném díle se sto pěti reprodukcemi a jedním originálním grafickým listem umělce, na kterého jsme měli zapomenout. Od té doby, co se nám představil podél dálnic a výpadovek, je ale jeho místo v českém umění zachráněno a dílo zpřístupněno v ilustrované Bibli, již umělec sice o své vůli a za svého života nikdy neilustroval, do níž však jeho grafiky a jejich reprodukce zachránci vložili po jeho smrti. „Pouze omezený počet tisků z každé vyryté destičky, mnohé matrice vystřižené ze starých okapů, novotisky pokladů z pozůstalosti,“ inzerují velkorysé dílo internetové stránky.

 Ta žena o knize sní jako o daru trvalé hodnoty pro její nejbližší a tyto své úvahy stvrzuje podpisem. Ano, zde sedí, podpírá si krásnou hlavu a nemůže jinak. Každá kniha edice je originál, každá má své číslo a žena jen váhá, které číslo (v jedněch novinách psali, že se rozhoduje mezi číslem 22 a 44) jí přinese hodnotu nejtrvalejší. K vytvoření té krásy se spojili nejlepší mistři uměleckého řemesla, kniha i tvář té ženy jsou dokonalé. Kus té dokonalosti si člověk spolu s knihou snadno opatří, stačí vybrat z konta 65 tisíc korun, což není zase tak vysoká cena, vezmeme-li v úvahu, co získáme. Vždyť naplno člověk pocítí duchovní a estetickou působivost knihy až v okamžiku, kdy v rukou podrží vlastní svazek.

Zvlášť, když je ušlechtilost v tomto případě doprovázena spásou a požehnána samotnou hlavou katolické církve, arcibiskupem a kardinálem, který si pro sebe rovněž opatřil jeden výtisk. Kardinál vlastní jistě několik biblí, tato je však vzácnější než jiné, neboť je obohacena o mistrovství svých překladatelů, obsahuje texty Jeruzalémské bible, světově uznávaný překlad Písma z francouzštiny. Jde o katolickou bibli. K jejím kvalitám patří zejména důsledné zachování smyslu výpovědí v souladu s původními biblickými texty a srozumitelnost pro současného čtenáře.

 

PRECIZNOST, IMAGINACE, BÁZEŇ

Svatý text v katolickém překladu v jednom balení s něžnými výjevy z prostého života blahoslavených chudých a zvířat inzerovány v mnohokrát zvětšeném provedení na dálnicích a podél výpadovek – jak výmluvné potvrzení ušlechtilosti, kultury a vybraného vkusu obyvatel země, při jejíchž cestách se takové hodnoty připomínají! A nejen při cestě, ale i nad internetovou stránkou člověk může hloubat celé hodiny a snít nad všemi těmi informacemi o trvalých hodnotách, mezi něž patří i řemeslná preciznost, vzdělanost, imaginace, ale i bázeň z přísnosti starozákonního Boha i naděje odpuštění a nabídka spásy skrze jeho jednorozeného syna. A dokonce kůže, do nichž je bible svázána, pocházejí ze skotu chovaného na pastvinách bez trnitých porostů, a nádherná zlatá ořízka je vytvořena patentovaným postupem. Ale i krása zasněné tváře tmavovlasé ženy a jejích šperků je hodnotou. Jak uklidňující je, že mezi všemi těmi nevkusnými poutači na Babovřesky, přípravky na zkvalitnění erekce a zlevněným zbožím největších obchodních řetězců člověk vidí, že ještě jsou na světě jistoty kvality, solidnosti, pokory a krásy. Ještě to s naším světem zmatených hodnot není tak špatné, ještě jsou tu lidé, kteří trvalé hodnoty znají a ctí. Šťastný nový rok!

 

Autorka je redaktorkou Českého rozhlasu Vltava. 


autor / Alena Zemančíková VŠECHNY ČLÁNKY AUTORA